Dragan Čović: Građanska BiH znači islamska država

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pojasnio je danas u Zagrebu izjave koje je dao u Briselu tokom sastanka sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, u kojima tvrdi da “krajnja bošnjačka desnica pravi probleme i želi napraviti islamsku državu”.

Dragan Čović FOTO: ARHIV
Navodne tendendije ka stvaranju islamske države u BiH je Čović, iz samo njemu znanih razloga, uspio povezati sa konceptom građanske države.

– Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem. Samo danas u BiH kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, to vam znači, u osnovi, islamsku državu – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Poistovjećivanje islamske države sa kalifatom je, smatra Čović, pridavanje drugačije konotacije njegovim izjavama.

– Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa Erdoganom. Nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Ta pitanja moramo riješiti doma. BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati – kazao je Čović, prenosi N1.

Izvor: Faktor

Back to top button