Ramić otvorio put u Večićima kod Kotor-Varoši

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je obišao bošnjačke povratničke zajednice u Večićima i Hrvaćanima na području općine Kotor-Varoš.

Ramić je u Večićima posjetio spomen-obilježje i pročio fatihu u znak sjećanja na 168 ubijenih Bošnjaka u tom selu tokom agresije.

Tokom posjete Večićima federalni ministar je svečano otvorio lokalni put, koji je asfaltiran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a neposrednu korist će imati oko 300 povratničkih domaćinstava u ovom selu.

– Samo u Hrvaćanima i Večićima trenutno živi oko hiljadu bošnjačkih povratnika. Kada tome dodamo Vrbanjce, Gariće, Šiprage, samo gradsko područje i druge mjesne zajednice, ovdje imamo jednu vitalnu povratničku zajednicu, koja garantuje opstanak multietničnosti u ovom kraju. To zaslužuje pažnju i podršku svih institucija. Povratnička zajednica je uputila zahtjev prema nama za gradnju ovog puta i taj projekat je realiziran. Snaga zajednice je u jakoj povezanosti njenih dijelova – kazao je Ramić.

Dodao je da je Ministarstvo posebnu pažnju posvetilo izgradnji putne infrastrukture u prethodnom periodu, jer je spajanje povratničkih zajednica međusobno, te s urbanim centrima od najvećeg značaja.

– Kada nemate putnih veza, to se reflektuje na sve druge životne sfere, od obrazovanja, posla do zdravstva i kulture. Ovaj put nam jako znači, te uime povratnika u Večićima, zahvaljujemo Federalnom ministarstvu i ministru Ramiću za podršku povratnicima u ovom kraju – kazao je Muhamed Mehmedović iz Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini.

Ramić je posjetio i osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima, gdje se kroz razgovor sa školskim osobljem upoznao s problemima i potrebama đaka povratnika.

On se tokom posjete susreo i s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš i udruženja povratnika u toj sredini, a razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, problemima i izazovima s kojima se suočava povratnička populacija, te budućim planovima i projektima Ministarstva na području te općine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(Bportal.ba/Fena)

Back to top button