SJAJNE VIJESTI IZ BRISELA: “BiH može postati kandidat za EU prije Srbije i Crne Gore”

“Ako neke zemlje idu brže, mogu ući u EU prije Srbije i Crne Gore. Ako se radi brzo i efikasno, onda i druge zemlje mogu postati članice prije njih. Sve zavisi od političara i od toga što se traži. Traži se država prava, borba protiv korupcije i efikasne institucije države. Dok se to ne napravi neće biti ulaska u EU”, kazao je Selimović.

U utorak je usvojena strategija EU za zapadni Balkan, a najoptimističnije prognoze su za Srbiju i Crnu Goru. BiH nije dobila okvirni datum za dobijanje kandidatskog statusa.

O šansama BiH za priključenje EU i evropskom strategiji za Zapadni Balkan govorio je za N1 Jasenko Selimović – zastupnikom u Evropskom parlamentu.

“Dobro je što se Evropa vratila ideji proširenja EU. Sada sve zavisi od BiH i njenih političara, ali je važno da su nam vrata otvorena i sve je do nas. Ovo je zvanični dokument kojim se kaže da EU želi više zemalja članica i da su sve zemlje Zapadnog Balkana dobrodošle, ali uslovi se moraju ispuniti“, rekao je Selimović.

Srbija i Crna Gora će po ovoj strategiji dobiti šansu da se nađu u EU do 2025. godine. Koliko je to realno?

“Ako neke zemlje idu brže, mogu ući u EU prije Srbije i Crne Gore. Ako se radi brzo i efikasno, onda i druge zemlje mogu postatičlanice prije njih. Sve zavisi od političara i od toga što se traži. Traži se država prava, borba protiv korupcije i efikasne institucije države. Dok se to ne napravi neće biti ulaska u EU“, kazao je Selimović.

On ističe da je Strategija proširenja EU zamišljena kao poticaj zemljama Zapadnog Balkana.

Prije tri godine, kada smo počeli raditi na ovome, niko to nije govorio. Predsjednik Evropske komisije je tada govorio da neće biti proširenja. Stvari su se okrenule i imamo zvanični dokument kojim se kaže da su zemlje Zapadnog Balkana dobrodošle u Evropsku uniju“, izjavio je Selimović.

Izvjestilac za BiH Dan Preda podsjetio je jučer kako je komesar Hahn izjavio da nema besplatnog ručka, a pogotovo ga nema za BiH. Gdje vidite našu zemlju na putu ka EU?

“Dio problema je uzrokovan EU i Dejtonskim sporazumom. Ali kakav je takav je. Žaliti za nefikasnosti Bosne je nepravedno. Mi smo bili prioritet 57, odnosno nismo bili među najvažnijim stvarima. Uvijek sam tvrdio da BiH treba veću pomoć, ali čini mi se da smo došli do trenutka kada je EU rekla da će pomoći i da ćemo biti prioritet. Važno je da se države Zapadnog Balkana organizuju, da se naprave reforme koje se traže i da se tako ubrza proces pristupanja EU“, mišljenja je zastupnik u Evropskom parlamentu.

Ranije se govorilo da bi BiH mogao dobiti kandidatski status 2019. No još uvijek nismo poslali upitnik, možemo li ipak dobiti kandidatski status 2019.?

“Ako pošaljemo Upitnik mislim da nema razloga da se to ne napravi 2019. godine. ali taj Upitnik još uvijek nije poslan. To je važan detalj. Komisija ne može napraviti evaluaciju bez Upitnika. Taj proces slanja ili vraćanja Upitnika u Komisiju mora da se završi. Znam da je u BiH to teže nego u drugim zemljama, ali to mora da se uradi. Znam da se radi sve oko izbora, ali ovo je dugoročni nadnacionalni cilj svih u BiH“, odgovorio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Koliko će BiH usporiti predizborna godina?

“Brisel ne zanimaju izbori niti izborne kampanje. Nama je važno da se ispuni ono što se traži. Meni je samo žao što se pitanje izborne kampanje ne bavi ovim, da se ne traži od partija da urade što su obećale, da ispune obećanja, da provedu reforme. Pitanje izbora treba okrenuti da bude pitanje članstva u EU. Ali to ne možemo uraditi mi iz Brisela“, rekao je Selimović i dodao da Brisel ne interesuje konkretne partije i političari, već samo ispunjavanje uslova na putu ka članstvu u EU.

Juncker je rekao da će Evropa finansijski podržati izgradnju Pelješkog mosta. Jesu li to dupli aršini, jer pomorska granica sa BiH nije riješena?

“To je problem koji se treba riješiti. Moramo napraviti granicu prihvaćenu od obje strane. Finansiranje budućeg mosta, to nije loše da EU podržava. Ali most se ne smije početi praviti prije određivanja granice. Mislim da se miješaju dvije stvari“, smatra Selimović.

Kada sagledamo situaciju, neki susjedi imaju kandidatski status, neki će u Evropu… Gdje vidite BiH na tom putu?

“Sve se radi o tome kako će BiH sprovesti reforme koje se od nje traže. Čini mi se da treba sprovesti reforme. Ako se sprovedu u kratkom roku, BiH će postati kandidat prije ostalih. Činjenica je da Crna Gora prednjači, jer je sprovela neke reforma, ali i ostale zemlje moraju raditi. Prednjači se prema rezultatima reformi koje sprovodi“, poručio je Jasenko Selimović u Novom danu.

SB/N1

Back to top button