U Srebrenici počinje škola glume za djecu

Foto: Anadolija / Vijesti.ba

Memorandum o osnivanju škole glume u Srebrenici danas su potpisali Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Mladen Grujičić, načelnik Opštine, i Mediha Smajić, direktorica Kulturnog centra Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).
Hadžihafizbegović je izjavio da je škola glume Kamernog teatra 55 zajednički projekt i da mu je drago što je danas u tom gradu.

Dodao je da je projekt finaliziran i da će 19 glumaca sarajevskog pozorišta tri mjeseca dolaziti u Srebrenicu i raditi s lokalnom djecom.

“Mi već imamo oko pedesetero prijavljene djece. Mjesec i po dana ćemo raditi na predstavi ‘Petar Pan’. Premijera predstave bi trebala biti krajem juna ili početkom jula ove godine. Djeca su ta grupacija koja će u vremenu koje je pred nama da se educiraju kroz glumačke radionice, ali i da pošaljemo svi zajedno snažnu poruku iz Srebrenice kako je ovdje moguća dobra priča. Najbolji segment odakle treba krenuti je kultura. Ovo će biti ozbiljne radionice, ali i ozbiljna predstava. Djeca će svoju predstavu igrati u Srebrenici, ali i Sarajevu, Banjoj Luci, Prijedoru, širom Bosne i Hercegovine i van granica naše zemlje”, rekao je Hadžihafizbegović.

Načelnik Opštine Srebrenica Grujičić je rekao da će Opština podržati školu glume.

“Čast nam je da u Srebrenici ugostimo veličinu kao što je Emir. Drago mi je da on pruža srebreničkoj djeci da u svom gradu krenu s prvim koracima glume. Mi ćemo sigurno imati dosta djece koja će zavoljeti glumu. To je dobar način da djecu otrgnemo od onoga što je negativno za njih. Vjerujem da će mnogi postati uspješni glumci. Ovu ideju smo prihvatili objeručke i tako će biti sa svim dobrim idejama. Moramo da šaljemo dobre poruke iz Srebrenice, a time animiramo i druge da dolaze u Srebrenicu. Smatramo da je ova priča i škola glume jedna dobra poruka iz Srebrenice”, rekao je Grujičić.

Mediha Smajić, direktorica Kulturnog centra Srebrenica, smatra da će škola glume biti uspješna i pozitivna priča iz Srebrenice.

“Mi smo ponosni na ovaj projekat. Sigurni smo da je ovo pozitivna stvar za Srebrenicu i djecu ovog grada. Naša obaveza je da sve bude u funkciji za planirane radionice i premijeru predstave kada dođe do toga”, rekla je Smajić.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button