Uspjeh firme “Sućo”: U Živinicama napravljena prva konstrukcija za vatrogasno vozilo

Kalesijac Suad Bešlić je kao ranjenik u toku rata otišao na liječenje u Njemačku. Nakon izlječenje posvetio se školovanju, da bi kasnije postao glavni konstruktor u firmi „Lentner GmbH“, koja proizvodi specijalna vatrogasna vozila za svjetsko tržište. Usput je Suad Bešlić stigao i da napiše dva romana o životu naših gastarbajtera.

Kada je prošle godine najavio povratak u BiH i da će u svojoj Bosni početi da proizvodi dijelove za vatrogasna vozila, mnogi su sa sumnjom gledali u Bešlića i njegovu priču. Ipak, Suad Bešlić je početkom prošle godine u Živinicama pokrenuo proizvodju dijelova za vatrogasna vozila. Nije, kao je želio, u svojoj Kalesiji pronašao odgovarajuću proizvodnu halu pa je sa proizvodnjom krenuo u Živinicama.

Njegova firma „Sućo“ danas zapošljava 30 radnika. Posla bi uskoro moglo biti za još radnika.

Svi žele Bešlića

Naime, ovih dana okončani su radovi na izradi prve kompletne konstrukcije za vatrogasno vozilo.

– Cilj nam je bio da u početku proizvodimo samo dijelove za ova vozila, a, evo, godinu dana prije roka smo napravili prvu kompletnu konstrukciju za vatrogasno vozilo. Nju sada samo treba odvesti u Njemačku, postaviti na određenu šasiju i ugraditi potrebnu opremu. Presretan sam zbog ovog uspjeha. Pomogli su nam inžinjeri iz Njemačke, koji su došli da sve ovo proprate. Postigli smo svjetski kvalitet urađen u BiH. U planu je da 113 ovakvih vozila napravimo u toku godine. U narednih mjesec dana zaposlit ćemo još 20 radnika. Obučit ćemo ih da mogu raditi po najvišim standardima, kazao je Suad Bešlić.

Priča o zapošljavanju neće se zaustaviti na dodatnih 20 radnika. Bešlić ima namjeru da zaposli još 200 radnika. No, za to mora imati veće proizvodne hale. Plac za gradnju hale nude mu Živinice, Kalesija, Vogošća… Čak je i srbijanski FAP izrazio želju da Bešlić pokrene proizvodnju u njihovim pogonima. Očigledno je da su mnogi Bešliću prepoznali „kapitalca“ koji će donijeti nova zapošljavanja i nove investicije. Suad Bešlić bi najradije u svoju Kalesiju, ali radit će tamo gdje bude ponuda najkonkretnija.

Uspjeh firme „Sućo“ postao je glavna priča o povratku uspješnih ljudi iz bh. Dijaspore i pokretanju posla u domovini. Nedavno je emisiju o Suadu Bešliću snimao i režiser Ademir Kenović za TV Al Jazeera Balkans. U okviru posjete lokalnim zajednicama, predstavnica USAID ureda za Evropu i Evroaziju Ana Luisa Pinto i direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel obišli su u utorak kompaniju Sućo d.o.o. u Živinicama.

(Bportal.ba/NKP.ba)

Back to top button