“Islamska država” po Čoviću: Znate li ko jedini nije reagirao na stav predsjednika HDZ-a?

Otkako je u javnost saznala da je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a, i pred evropskim kolegama, konkretno pred Josephom Daulom, predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP), iznio tezu da Bošnjaci u BiH žele “islamsku državu”, ne stišavaju se reakcije u BiH, ali i u cijeloj regiji.
600_15179941571515160184dragan-covic
Čović je svoje stavove dodatno potkrijepio suludim tezama u kojima je građansku državu poistovijetio sa islamskom državom. Te njegove riječi naišle su na brojne osude.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Hrvatske, jedan od posljednjih koji su osudili Čovićeve stavove. U izjavi za Vijesti.ba on je kazao da nije saglasan sa stavom Dragana Čovića, kako zalaganje za građansku državu danas u BiH znači zalaganje za islamsku državu.

-Ja se zalažem upravo za građansku, civilizovanu, naprednu, proevropsku i cijelovitu BiH. Ne bi se složio s Čovićevom izjavom jer smatram da stvaranje građanske BiH ne znači stvaranje islamske republike – zaključio je Bernardić.

Ranije su reagirale gotovo svi relevantni politički faktori u BiH, naročito u Federaciji, kao i brojni intelektualci, nevladine organizacije i analitičari. Svi su saglasni u osudama Čovićevih stavova.

Tako su se proteklih dana oglasile stranke i stranački lideri. Među njima, Stranka demokratske akcije (SDA), Željko Komšić i DF, članovi Naše stranke, Građanskog saveza, Socijaldemokratska partija BiH i njen predjednik Nermin Nikšić, članovi i kantonalni odbori HDZ-a 1990, veći broj istaknutih članova SDA te drugi, domaći ali i strani zvaničnici.

Čovićevu izjavu, sasvim očekivano, nije osudio Milorad Dodik. Naprotiv, on se sastao s Čovićem na ručku u Banjoj Luci. Ono što je zanimljivo, a i indikativno, od važnijih stranaka čije je sjedište u FBiH, jedino se povodom Čovićevih izjava nije oglasio SBB i njegov stranački lider Fahrudin Radončić. Znači li to da su za SBB i Radončića takvi stavovi prihvatljivi? Znači li to da je Radončić idealan HDZ-ov i SNSD-ov partner s “bošnjačke strane”?

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button