Milenko Vuksić iz Rakovca uz svoje četvero, odgaja i petero djece od sestre i brata

Kada su prije 18 godina Nevenka (32) i Milenko Vuksić (42) iz naselja Rakovac kod Bratunca sklopili brak, ni sanjali nisu da će u kući imati čak devetero djece. Pored svoje četvero, preuzeli su brigu i o dvoje djece Milenkove sestre Rade i troje djece njegovog brata Milana, koji su tragično nastradali, a tu je i nepokretna Milenkova tetka Živana (63).

Rad za dnevnicu

– Nakon šest godina braka, kad smo se u selili u novosagrađenu kuću, nismo ni očekivali da će prizemna kuća sa potkrovljem za kratko vrijeme biti puna. Našim sinovima Radovanu (14), Radoju (13) i Luki (9) tada su se pridružila sestrina djeca Njegoš (22) i njegova sestra Andrijana (21) te bratovi sin Ratko (14), kćerke Rada (9) i Maja (6). Prije pet mjeseci, porodica je postala bogatija za još jednog člana, rodio se naš sin Marko – sa ponosom nabraja Milenko.

Na naše pitanje kako živi ova brojna porodica, Milenko odgovara da niko nije gladan, žedan i bez garderobe i da svi ukućani imaju svoje obaveze. Kad dođu iz škole, djeca zajedno uče, a nakon toga ih čekaju poslovi na parceli od četiri dunuma, u štali oko stoke, a oni stasali idu da zarade dnevnicu.

Djeca zajedno uče i rade zadaću
Najveća želja

– Možete pretpostaviti kako živimo od parčeta imanja, malo stoke i poneke dnevnice. Treba dnevno napraviti tri obroka za nas dvanaestero, oprati garderobu i kuću održavati. Sreća je što svako zna svoj posao i sve se to nekako lako podnosi. Zadovoljstvo je i to što u ovoj porodici vladaju red i sloga i što ne odvajamo svoju i drugu djecu – govori Nevenka te dodaje da je njena i Milenkova najveća želja da djecu izvedu na pravi put.

Niko za njih ne mari

Milenko kaže da je godinama išao u Općinu Bratunac pitajući za bilo kakav stalni posao. Obišao je i nekoliko tamošnjih preduzeća, ali za njega i njegovu porodicu niko ne mari. Stoga se odlučio raditi za dnevnicu, ne pitajući šta se radi i koliko se plaća. Raduje ga, kaže, što je i djecu naučio da je u radu spas i što se ni oni ne plaše posla.

Avaz.ba

Back to top button