Porodična kuća bi mogla skliznuti u Jablaničko jezero

Nevrijeme i obilne padavine posljednjih dana uzrokovali su pokretanje klizišta ispod porodične kuće u mjestu Paprasko na području općine Jablanica.

Nepoznat ishod

Služba za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica izašla je jučer na lice mjesta da bi procijenili trenutnu situaciju i poduzeli daljnje korake.

Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica, kazao je za „Avaz“ da njihova služba svakodnevno obilazi klizište te da u posljednja 24 sata nisu primijetili daljnja pomjeranja tla.

– Kiša koja konstantno pada od sinoć (preksinoć, op. a.) na ovom području prijeti da pogorša stanje klizišta na neki način. Uvjeti za poduzimanje mjera su minimalni, s obzirom na to da se radi o velikom nagibu i materijalu koji je kao humus, zemlja bez stjenke i mase, tako da je, sve dok ne prestanu padavine, teško govoriti o bilom kakvom ishodu – kazao je Nezirić.

Kuća ispod koje se aktiviralo klizište nalazi se na samom rubu uz Jablaničko jezero i radi se o ozbiljnom problemu jer su ugroženi objekt i ljudi.

Nezirić je kazao da je, s obzirom na vremenske uvjete, trenutno nemoguće poduzeti bilo kakve mjere u cilju zaštite samog objekta.

– Svaki brzoplet i pogrešan potez može se reflektirati negativno. Stoga će nakon prestanka padavina stručna lica iz oblasti građevine, geologije i drugih oblasti izaći na teren i ozbiljno pristupiti problemu – istaknuo je Nezirić.

Stalni kontakt


Dodao je da se situacija na tom mjestu aktivno prati te da su u stalnom kontaktu s porodicom koja živi u toj kući.

Za sada bez evakuacije

– Nadamo se da neće biti ugrožena kuća u smislu da treba izvršiti evakuaciju, što je prvenstveno uloga Civilne zaštite u takvim situacijama, s obzirom na to da se ovdje radi o dijelu zemlje koja je nastala nasipanjem. Klizište još nije došlo do blizine temelja, tako da je za sada objekt stabilan – poručio je Nezirić.
Avaz

Back to top button