Arslan i Nejra su bolje, to je odgovor svim navodima iz KCUS-a

Amira Kulačić Burajić danas oko 14 sati objavila je sliku svog junaka, malog Arslana.

– Dragi moji samo da vam pokažem da danas jedem kašicu od povrća – poručuje sedmomjesečni Arslan iz bolnice u Istanbulu.

Ispod fotografije još piše: – Arslan je bolje hvala Bogu nema napade sve vas puno ljubi.

Ima nade

Najbolji je ovo odgovor na saopćenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo koje od jutros ide prema medijima, a u kojem se demantiraju navodi roditelja Arslana Kulačića i sedmogodišnje Nejle Alibašić, koji su tvrdili da su im doktori u KCUS-u “otpisali” djecu i nisu dali preporuke za liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

KCUS u demantiju navodi da je kod Arslana, nakon prijema, sredinom decembra prošle godine procijenjeno da “obzirom na uzrast djeteta zračenje u ovoj dobnoj skupini ne dolazi u obzir, a hemoterapija ne bi dala pozitivne rezultate bez uspješnog neurohirurškog zahvata”.

Zahvat je, a o čemu su izvjestili svi mediji u BiH i regionu ipak izvršen u Turskoj, gdje je Arslan, prema navodima KCUS-a otišao privatnim vezama i na zahtjev roditelja. Njegov otac ispričao nam je kako mu je prethodno šef hematoonkologije dr. Edo Hasanbegović rekao: ”Meni su vezane ruke, ja ti ovo neću potpisati”.

I roditeljima sedmogodišnje Nejle Alibašić ukratko saopćili da nema previše nade. I oni su privatno, uz pomoć dobrih ljudi, humanitarnih akcija i donacija stigli do Turske. I njeni nalazi potvrđuju da polako ali sigurno pobjeđuje tešku bolest.

– Od početka pokušavam da ne iznosim stvari koje smo doživjeli na Pedijatriji. Nismo htjeli trošiti energiju nego se fokusirati na naše dijete – rekao nam je danas Mirnes Alibašić, Nejlin otac.

Dati šansu

U saopćenju KCUS-a navodi se da ZZO FBiH, odnosno Fond solidarnosti ima strogo definirane kriterije za izmještanje pacijenta, te da kad je riječ o Arslanu ti kriteriji nisu ispunjeni.

– Mi u ZZO ne možemo reći ko ispunjava kriterije, mi samo radimo po preporuci. Ali, ako ima samo 0,01 posto šanse da preživi, treba mu tu šansu pružiti – rekao je za Avaz jedan od zaposlenika Fonda solidarnosti.

Fond solidarnosti jučer je zvanično saopćio da raspolaže sa oko 15 miliona KM godišnje za osiguranje liječenja u inostranstvu.

Autor: Senka KURT / Avaz.ba

Back to top button