GENI SU ČUDO! Četiri stvari koje dete nasleđuje isključivo od oca..

Deca su pravo malo čudo koje predstavlja minijaturnu verziju svojih roditelja. I dok će igrom slučaja dete neke stvari naslediti od majke, a druge od oca, postoje ipak četiri karakteristike deteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca.

Pol

U trenutku kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, određuje se pol deteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermatozoid, jer jajna ćelija nosi dva X hromozoma, dok muška ćelija nosi jedan X i jedan Y hromozom. Pol deteta zavisi od toga da li će jajnu ćeliju oploditi X ili Y hromozom. Ako je u pitanju X, dobićete devojčicu, a ako je Y, stiže naslednik muškog pola.

Refleks kijanja zbog svetlosti

Ako svaki put kad pogledate u sunce morate i da kinute, to ste nasledili od svog oca. “Apćiha” sindrom je fenomen u kojem ljudi kijaju čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svetlosti i u pitanju je nasledno stanje.

Otisci prstiju

Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i niko nema iste otiske kao mi, ipak su oni detetovi sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke.

Daltonizam

Daltonizam je redak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-belo). Ovaj termin često se meša s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike 5% svetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom i to većinom muškarci, koji prirodno nose taj defekt u sebi, pa ih oni najčešće i prenose na svoje potomstvo.

izvor: alo.rs

Back to top button