SEDAM REČENICA KOJE SVEKRVE NIKADA NE SMIJU REĆI SNAHAMA

Odnos svekrve i snahe često je komplikovan sam po sebi, a dodatno ga mogu zakomplikovati neosjetljivi komentari svekrve.

1. “Sin mi izgleda mršavo i nezdravo, hraniš li ga uopšte?”

Podbadanja vezana uz kulinarske vještine česta su pojava u odnosi svekrve i snahe, čak i kada snaga kuha odlično. Čak i da nije tako, svekrve zaboravljaju da su njihovi sinovi odrasli ljudi koji bi se i sami trebali znati nahraniti.

2. “Ja to nikada ne bih dopustila svom djetetu”

Odgoj unuka također zna biti meta rasprava. Naravno da je po tom pitanju dobro saslušati mišljenje drugih ljudi, uključujući i svekrvino, ali odgoj djeteta na kraju je ipak u rukama roditelja i oni donose odluke o tome što će dopustiti svojoj djeci.

3. “Vidjela sam jučer njegovu bivšu curu, ona je baš bila dobra”

Spominjanje bivših djevojki u ovakvoj vrsti pozitivnog konteksta, čak i ako je potpuno bezazleno, u snahama može stvoriti osjećaj manje vrijednosti. Pomisao da svekrva zaista vjeruje da nije dovoljno dobra za njezinog sina ni jednoj snasi nije ugodna.

4. “Zapustila si se”

Svima se dogodi loša frizura, izrast koji treba ofarbati, koji kilogram viška ili podočnjaci. Svi smo svjesni svog izgleda, ali to ne znači da želimo svaki dan slušati o svojim “nedostacima”. Takvi komentari ponekad nisu izrečeni iz zlobe ili s lošim namjerama, ali tako zvuče i zato ih je bolje izbjegavati. Sve se može reći na drugačiji način: “Zašto se malo ne odmoriš? Djeluješ umorno. Ja ću pripaziti na dijete, prenosi portal Zadovoljna.

5. “Moj sin voli…”

Kafu s dva šećera, odrezak pečen “medium rare”, omekšivač za rublje s mirisom planinskog cvijeća itd. Da, svekrva zna što njezin sin voli, ali ponekad zaboravlja da je uz svoju suprugu zavolio i puno drugih tj. novih stvari u koje možda nije upućena.

6. “Tebi je lahko, u moje vrijeme…”

Nije tajna da starije generacije svekrvi često mladim snahama zamjeraju upotrebu kućanskih aparata poput mašine za posuđe ili rublje uz komentar da se u njihovo vrijeme sve pralo ručno. Svako vrijeme nosi svoje teškoće, probleme, nedaće i niko ne bi trebao donositi sud o tome koliko je vama lahko ili teško pa tako ni svekrva.

7. “Ma on je nesposoban”

Iako se je u narodu uvriježeno mišljenje kako svekrve rijetko kritikuju svoje sinove, to ipak nije istina. Bezrazložne kritike koje nemaju osnova u snahama će stvoriti otpor jer će dobiti potrebu da brani muškarca kojeg je odabrala za svog partnera. Konstruktivne kritike svekrve bi trebale dati direktno svom sinu, a ne njegovoj supruzi.

(Hayat/Foto:Ilustracija)

Back to top button