DOK SE BOŠNJAČKI POLITIČARI PLAŠE ČOVIĆA: POGLEDAJTE KAKO MU JE SINOĆ SENAD OČITAO LEKCIJU KOJU DUGO NEĆE ZABORAVITI…(VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović odgovorio je na izjave drugog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o tome da je Čović u Briselu ponovio da Bošnjaci teže islamskoj državi.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o sastanku u Briselu.

Bili ste u Briselu. Jeste li zadovoljni sastancima?

“Nisam ništa posebno niti očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, naravno da ćete se odazvati. Kako sada jednim susretom u Briselu tu stvar riješiti. Samim tokom sastanka nisam zadovoljan. Ispratila me je tzv. Livanjska deklaracija, u njoj je rečeno da muslimani prave islamski kalifat u BiH. Jedna teška besmislica”, kazao je Izetbegović.
Da li je bilo riječi o tome i u Briselu?

“Gore su me dočekale priče, neko je takve priče gore proširio po Briselu, jednu glupost, besmislicu, da mi težimo nekoj islamskoj državi u BiH koja treba da podrije našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio pred Daulom, da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja prvi probleme i koja želi da napravi islamsku državu u BiH. Tada sam ja kazao da li vi želite da se ovaj sastanak nastavi ili želite da ja sada izađem napolje i da kažem novinarima šta ste kazali. Nemojte to više nikada ponoviti. To je jedna teška besmislica i manipulacija koja treba da podrije bošnjačku poziciju, jednog naroda koji je zaista dobronamjeran, prati evropske standarde, želi mir, koji je napravio toliko kompromisa, toliko udaraca pretrpio”, kazao je Izetbegović.

Čović je danas u Zagrebu kazao da “brojniji narod u BiH ima ogromnu odgovornost za BiH”.
“On tu nije dvojio, on je vrlo tu precizno kazao ime i prezime. Problem je samo, iako sam rekao da uopće to neću komentirati, kolega ima pravo kazati što on kaže, problem je kada to ne odgovara stvarnosti. Ja i ovdje mogu kazati ono što kažem redovito u sastancima sa gospodinom Izetbegovićem. Brojniji narod u BiH ima ogromnu odgovornost za BiH. Ne smije napraviti povijesnu grešku, podcijeniti jednakopravnost druga dva naroda. To je nešto na čemu se mora raditi”, kazao je Čović.

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju. Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Možda je najmanje što trebam govoriti o ovome na ovaj način. Ta pitanja moramo riješiti doma, BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje speci×čnosti i one se moraju do kraja uvažavati”, kazao je Čović.

cik-media.com

Back to top button