PONUDA RAZIJI MUJANOVIĆ NIJE ŠUPLJA PRIČA 12 feb | 15:31

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine trebao bi se sastati polovinom februara.

Tema sjednice bit će goruće pitanje, a to je izbor novog generalnog sekretara (Dubravko Barbarić je prije više od godinu podnio ostavku), uz kojeg je usko vezano i finansiranje, organizacija, vođenje kancelarije Saveza, prenosi Avaz.

Odgodili sjednicu

– Planirali smo održati sjednicu u subotu, kada je ženska reprezentacija igrala protiv Islanda, ali smo je odgodili. Razlog je to što je Dalibor Miloš, koji je preuzeo dužnost predsjednika Upravnog odbora, na putu.

Vjerovatno ćemo se sastati polovinom februara, na završnici Kupa BiH – kaže Sejo Bukva.Potpredsjednik KSBiH dodaje da nema novosti o mogućim kandidatima za generalnog sekretara, odnosno da je moguće da će se od svih zainteresiranih tražiti da dostave program rada (na prethodno raspisani konkurs niko se nije javio).

– Mogli bismo zatražiti da nam svi koji su zainteresirani za ovu poziciju, naprave program rada i dostave na razmatranje. No, ovo govorim samo u svoje ime, ništa nećemo raditi prije sjednice Upravnog odbora – kaže Bukva.

Iako je, kaže, zagovarao opciju da mjesto generalnog sekretara preuzme Razija Mujanović, naglašava da naša legendarna košarkašica nije bila zainteresirana za ovu poziciju.Bukva, ipak, i dalje smatra da članica Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) zaslužuje mjesto u KSBiH.

Minimalna plaća

– To nije šuplja priča, to je naša ideja i želja, da se otvori mjesto Razi u Savezu. Problem je to što Savez grca u finansijskim poteškoćama, čak smo i smanjili broj zaposlenika u kancelariji KSBiH.

Raziju ne možemo poniziti i nuditi joj neku minimalnu plaću, ali ćemo je pozvati na sastanak Upravnog odbora i pokušati zajednički naći prihvatljivo rješenje – rekao je Bukva.

Kako stići do ruskog Perma?

Bukva kaže da se KSBiH još bori sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA) o načinu odlaska u daleki Perm, na kvalifikacijski meč s Rusijom (25. februar).

– Veoma je nezgodno što nas manje od 48 sati nakon utakmice u Sarajevu protiv Belgije očekuje gostovanje u Permu. Nakon naše intervencije, FIBA se ponudila da plati povratni let čarterom od Moskve do Perma. No, sad je problem naći dvadesetak avionskih karata za ekipu na jednom letu u Moskvu, a neozbiljno bi bilo da tražimo opciju sa tri presjedanja. Zato ćemo predložiti FIBA-i da nam plati čarter Sarajevo – Perm u jednom pravcu, a da mi rješavamo povratak, pogotovo zato što većina igrača ide na različite destinacije poslije utakmice – kaže Bukva.

(Hayat/Foto: Arhiva)