SARAJEVO: USKORO IZGRADNJA ZAJEDNIČKOG SPOMENIKA DENISU, EDITI I SELMI

U parku ispred Tehničke škole u Sarajevu početkom naredne godine trebalo bi biti izgrađeno spomen-obilježje tragično stradalim srednjoškolcu Denisu Mrnjavcu i studenticama Editi Malkoč i Selmi Agić.

O gradnji spomen-obilježja Denisu Mrnjavcu, Editi Malkoč i Selmi Agić, ali i ostalim žrtvama nasilja u Sarajevu razgovarali su danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, predsjednik Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” Vedran Ljevarević, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i savjetnik načelnika Općine Centar Osmo Babić.

Kako je najavljeno, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Centar pokrenuće sve neophodne aktivnosti u cilju što skorijeg početka njegove izgradnje koja bi trebala biti okončana početkom naredne godine.

Predsjednik Udruženja mladim “Denis Mrnjavac” Vedran Ljevarević, kazao je da su ranije imali nekoliko inicijativa za izgradnju spomenika Mrnjavcu na različitim lokacijama u gradu ali je, nakon tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić krajem 2016. godine, dat prijedlog da se gradi zajedničko spomen-obilježlje ispred Tehničke škole u čijoj su blizini nasilno prekinuti životi ovo troje mladih ljudi.

– Dobili smo saglasnost za gradnju zajedničkog spomenika i od Selminih i Editinih roditelja. Spomenik će se graditi u znak sjećanja na izgubljenu mladost u našem gradu i kao opomena da se takva zlodjela više nikada ne ponove, ali ni slučajevi slični onome u kojem je tragično preminuo dječak Mahir Rakovac – naglasio je Ljevarević.

Zamjenik gradonačelnika Trivić naglasio da je riječ o vrlo važnom projektu za Sarajevo kao i da ga treba što prije implementirati.

– Grad će učestvovati u sufinansiranju projekta zajedno sa Kantonom i Općinom. Također će provesti proceduru na Gradskom vijeću koje donosi konačnu odluku o pristupanju izgradnji. Učinićemo sve da do toga dođe što prije – naglasio je Trivić.

Općina Centar će izdati urbanističku i građevinsku saglasnost za gradnju spomenika.

– Općina će raditi brzim koracima i biti na raspolaganju inicijatorima projekta. Bitno nam je da dobijemo adekvatno idejno rješenje spomen obilježja, čija će izrada biti povjerena mladim ljudima, studentima Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti – naveo je savjetnik načelnika Osmo Babić.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić kazala je da je ovo važan projekt za cjelokupnu društvenu zajednicu. Istakla je da su u blizini mjesta gdje će se graditi spomenik na brutalan način prekinuti životi troje mladih ljudi.

– U društvu u kojem živimo ima mnogo vršnjačkog nasilja. Zato je veoma bitno da mladim ljudima damo nešto što će biti opomena da se ovakvi slučajevi nikada i nikome više ne dese – naglasila je Babić.

Dodala je da su spremnost za učešće u projektu iskazali i predstavnici općina Bugojno i Bosanska Krupa gdje su rođene Edita i Selma, koje su 2016. godine poginule u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu.

(Hayat/Foto: Arhiva)

Back to top button