Srebreničani se oprostili od Barbare Hren majka Rudolfa i Ivana, koji su kao pripadnici Armije RBiH, poginuli u srebreničkom genocidu

Barbara Hren, majka Rudolfa i Ivana, koji su kao pripadnici Armije RBiH, poginuli u srebreničkom genocidu, umrla je u petak u tuzlanskom Domu penzionera u 83. godini, a danas je sahranjena na starom katoličkom groblju na ulazu u Srebrenicu.

Rodbina, prijatelji i građani Srebrenice svih nacionalnosti došli na posljednji Barbarin ispraćaj. Njen mlađi sin Ivan, poginuo je 1992. godine i sahranjen je u Srebrenici, dok je stariji Rudolf, padom Srebrenice, zarobljen u Kamenici, a strijeljan u Kozluku kod Zvornika.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Kamenici, a 2010. godine pokopani među 6.575 bijelih nišana u Memorijalnom centru Potočari.

Hrenovi su iz vojvođanskog Beočina u Srebrenicu došli 1960. godine, kada je Rudi imao tri mjeseca. Barbarin suprug Aleksandar Hren, umro je 1976. godine i sahranjen je u pravoslavnom groblju po njihovom običaju, jer tada u Srebrenici nije bilo katoličke zajednice ni sveštenika.

Vjerski obred na sahrani predvodio je fra Joso Oršolić, fratar župe Srebrenica- Zvornik, koje predvodio i misu u franjevačkoj kapeli Sveta Marija u srebreničkom naselja Klisa.

(S.Smajlović/Avaz.ba)

Back to top button