POZITIVNA DISKRIMINACIJA NA REPUBLIČKO-SRPSKI NAČIN (OBREN PROTIV DISKRIMINACIJE)

Piše: Blogeraš

Jos nije ni provedena odluka Sejdic-Finci. Bošnjacima se u Republici Srpskoj ne priznaje pravo na jezik. Bošnjačka djeca u Vrbanjcima u Kotor Varošu idu u školu koja se zove Sveti Sava, a pri tome im nije dozvoljeno da izučavaju „nacionalgnu grupu predmeta“. Slično je u osnovnoj školi Petar Kočić u Konjević Polju u Srebrenici. Ne bi čudilo da u tim školama postoje i spomen ploče poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Da ne pominjemo nenu Fatu Orlović koja u svojoj avliji ima crkvu, iako u selu nema Srba.

I sad kad jedan srpski načelnik izjavi da bi u nekoj školi Bošnjak trebao biti direktor zbog toga što je preko 60% djece bošnjačke nacionalnosti, onda izjava mora odjeknuti u javnosti. Za neke je to vrhunac humanizma, a za druge je to ravno izdaji, i gore od toga može biti jedino da se prizna genocid u Srebrenici.

Dočekali smo i to da jedan SDS-ovac brani prava Bošnjaka. Kako bi se samo proveo da je ovo rekao 1992. godine? A nije dugo trebalo ni SNSD-ovcima da na čelu sa mladom Sanjom Vulić koja svojim nastupom predstavlja idealan tip i primjerak člana ove partije i koja svojom energijom ambicijom prijeti da zasjeni čak i Stašu Košarca, koji je veći Dodik od samog Dodika, uzvrate, optuže i demantuju.

Zaista je za ovaj tekst manje važno to što je jedan direktor škole odbornik i član jedne partije. Više je važno to što taj direktor “kritikuje aktivnu vlast” u Doboju. I izgleda da u tom grmu leži zec. Zar bi neko normalan mogao povjerovati da se jedan SDS-ovac zalaže za prava Bošnjaka? Ili opet da SNSD-ovci brane međuetničku “harmoniju” koja vlada u toj dobojskoj školi?

I pozitivna diskriminacija je diskriminacija. Svaka diskriminacija je glupa. Kako još da napišem? Ali neka diskriminacija može biti opravdana ukoliko se neke isključene i obespravljene i manjinske grupe nastoji uključiti u društvo i pružiti im jednake šanse.

Da je ovo Obren Petrović izjavio 1996.godine ili nekoliko godina poslije ova bi izjava i imala smisla. Ali u 2018. godini ova izjava moze biti samo diskriminatorska, čak iako se izmu u obzir Republičko-Srpske prilike.

6yka.com

Back to top button