Nudio brak preko Facebooka, pa iznuđivao novac radi “zajedničkog odlaska u inostranstvo”

Policijska uprava Doboj podnijela je dobojskom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv 20-godišnjeg Z. A. iz Zvornika, zbog sumnje da je počinio krivična djela prevara i iznuda.

FOTO: ILUSTRACIJA
Sumnja se da je Z. A. u drugoj polovini prošle godine, preko društvene mreže Facebook, stupio u kontakt sa oštećenom osobom sa područja Doboja, te mu se lažno predstavio i sa njim počeo razmjenjivati poruke radi stupanja u brak.

On je oštećenog, kako je saopćeno iz policije, naveo da mu uplati određeni iznos novca, radi upoznavanja, te zajedničkog odlaska u inostranstvo.

– Poslije određenog vremena sa različitih profila i uz različite prijetnje, Z. A. je od oštećenog tražilo da uplati još novca, na bankarski račun i putem pošte na njegovo ime, što je oštećeni i učinio, te mu u više navrata uplatio novac u iznosu od 11.894,70 maraka – kazali su iz Policijske uprave Doboj.

Kako nezvanično saznajemo, mladić je na Facebooku napravio više lažnih ženskih profila. On je oštećenom u početku tražio da mu uplati manje novčane iznose, ali su mu vremenom apetiti porasli.

Budući da su se dopisivali određeni vremenski period, on je o oštećenom saznao neke informacije, zbog kojih ga je, i dalje se predstavljaući kao djevojka, počeo ucjenjivati da će doći sa bratom i “polomiti ga”, ukoliko mu ne bude uplaćivao novac. Oštećeni se, navodno, čak i zadužio kako bi mu slao tražene pare.

Po svoj prilici, on nije jedina žrtva prevare 20-godišnjaka, te policija nastavlja istragu kako bi se utvrdilo da je bilo još prevarenih osoba.

Dobojska policija je u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik, u ponedjeljak pretresla stan i druge prostorije koje koristi osumnjičeni Z. A., prilikom čega su pronađeni i oduzeti mobiteli, laptopi, SIM kartice, novac u različitim valutama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Pretresi su obavljeni na osnovu naredbe Osnovnog suda u Zvorniku.

Policija iz Zvornika je istog dana uhapsila Z. A., te ga predala u nadležnost Policijskoj upravi Zvornik.

Izvor: Faktor

Back to top button