RODITELJI, OPREZ: OVAKVIM FOTOGRAFIJAMA DJECE NIJE MJESTO NA FACEBOOKU

U određenom trenutku možda nam se čini kako je neka fotografija našeg djeteta tako slatka i lijepa da je prava šteta ne podijeliti je sa prijateljima na Facebooku. Ali, prije nego što kliknemo “Objavi”, možda bi se trebali zapitati da li je to najbolji potez.

Ovo su neke od situacija, odnosno fotografija koje nikada ne biste trebali objaviti na internetu jer time možete nesvjesno naštetiti svom djetetu.

Fotografije na kojima dijete pravi “gluposti”

Fotografije na kojima vaše dijete radi urnebesne stvari sigurno će izazvati smijeh vaših prijatelja, ali kako to može uticati na vaše dijete? Takve fotografije imaju tendenciju da postanu viralne, što znači da se dijele i godinama nakon što ste ih objavili. Iako možda inicijalno dijelite tu fotografiju za zatvorenom grupom svojih Facebook prijatelja, dovoljno je da jedan od njih napravi screenshot i podijeli to sa svojim prijateljem, a on sa svojim i tako dalje…

Takve fotografije dijele se javno bez vaše kontrole, a sigurno ne biste htjeli da se to dogodi. Zato, oprezno s ovakvim slikama.

Fotografije na kojima se dijete kupa

Dovoljno je samo pitati: da li bi htjeli da vaše fotografije iz kade neko javno objavi smatrajući da se vi nećete ljutiti? Ako mislite da je to u redu, samo nastavite. Ali, privatni trenuci trebaju ostati privatni s razlogom. A dijete ima pravo na privatnost jednako kao i odrasla osoba.

Fotografije koje mogu ohrabriti izrugivanje vašeg djeteta u budućnosti

Iako sada, kada je dijete malo, ovakve fotografije ne izgledaju nimalo problematično, kada jednom odrastu, vaša djeca mogu imati problema s izrugivanjem upravo zbog tih fotografija, prenosi portal 24sata.

Kada je dijete bolesno

Zadatak roditelja je zaštititi svoju djecu i pomoći im kada su bolesni. To znači da u takvim trenucima moramo poštivati i njihovu privatnost, umjesto da takve fotografije objavljujemo na internetu.

Ako takvu fotografiju želite podijeliti s rodbinom ili bliskom prijateljicom, postoji mnogo primjerenijih načina za to od javnog dijeljenja fotografije na društvenim mrežama.

Fotografije djeteta s prijateljima

Iako u ovakvim fotografijama nema ništa loše, moramo se zapitati jednu stvar. Možda svi roditelji nemaju iste stavove oko dijeljenja fotografija svoje djece, pa im neće biti drago ako upravo vi objavite njihovo dijete na zajedničkoj fotografiji s rođendana.

Ako ipak osjećate potrebu da podijelite ovakve fotografije, najprije pitajte roditelje svakog djeteta s fotografije za dopuštenje.

Fotografije na kojima je dijete golo

Oko ovoga ne bi uopće trebalo biti rasprave zbog mnogo razloga, ali postoje roditelji koji smatraju da je to u redu.

Iako je vaše dijete malo i vi takve fotografije vidite kao nešto nevino, budite svjesni da postoje ljudi koji razmišljaju drugačije. Zato ovakve fotografije ni u kojem slučaju nemojte dijeliti na internetu.

Fotografije koje prikazuju školu ili vrtić u koji vaše dijete ide

Ovdje moramo paziti na osnovnu sigurnost. Izuzev malih mjesta, gdje svi znaju u koju školu ili vrtić se ide jer postoji samo jedan, s dijeljenjem ovakvih fotografija moramo biti jako oprezni.

One mogu otkriti mnogo više nego što želite podijeliti s nepoznatim ljudima, pa budite oprezni. Sigurnost naše djece neka bude na prvom mjestu.

(Hayat/Foto:Pexels)

Back to top button