DOĐI SINE, DA TE PRIVIJEM NA SVOJE GRUDI

Sa’d bin Džuman je bio starac koji je svoj radni vijek proveo kao učitelj. Nakon smrti njegove žene, živio je sa svojim sinovima kako bi mu se našli pri ruci. Allah ga je počastio sa četvoricom sinova i, elhamdulillah, svi su mu bili poslušni.

Njihov otac je bio poznat po svojoj snazi, ugledu i riječima. Ako bi neko rekao da je Sa’d bin Džuman stigao u školu, direktor i učitelji bi ga se plašili, pa kako ne bi i učenici?

Nekada je tukao jako svoje sinove, a štap od bambusa je držao na vratima. Kada je ostario, shvatio je svoju slabost i stidio se zbog toga što je udarao svoje sinove.

Ovu priču je ispričao jedan od njegovih sinova.

On je kazao kako im je otac poslao sljedeću poruku:

“Navike nas često dovode da griješimo. Halalite mi moji sinovi što sam vas tukao kad ste bili mlađi. Bio sam okrutan prema vama, ne zbog toga što vas nisam volio, već što ste mi značili više od zraka. Naša tradicija kaže da jedino strog otac može ispravno odgojiti djecu, a da je saosjećajan otac onaj koji podstiče svoju djecu na neuspjeh. Pretvarao sam se da sam strog i koristio sam silu očekujući da će vam koristiti te da je najbolja za vas. Bio sam zadovoljan sa našom tradicijom kako bih, prije svega, zadovoljio naše društvo, kao da nas njihovo zadovoljstvo uvodi u Džennet. Pokušao sam da zadovoljim društvo čak iako sam duboko u sebi znao da nije ispravno.

Moji sinovi, nemojte se okrenuti protiv mene. Kada vas vidim kako ljubite svoju djecu i kako se družite, srce mi se cijepa od boli, želim da vrisnem i kažem vam koliko sam vas volio i koliko vas još uvijek volim.

Pa zašto me, kada bilo koji od vas poljubi svoju djecu, pogledate na takav način da osjetim kao da se oštrica noža zabija u moje srce? Kao da mi govorite – nauči kako da voliš svoju djecu i budi nježan prema njima.

Razumijem kako bi se roditelji trebali ponašati prema svojoj djeci. Ali, ovo nije naše vrijeme i ne mogu vratiti ono što sam davno izgubio. Pa, nemojte me učiti nečemu ako od toga neću imati koristi.

Tražim od vas halala. Uradite sa mnom sve što želite, ali nemojte me mučiti više sa tim pogledom”.

Ovu priču je ispričao njegov najmlađi sin Jasir, koji je sada otac trojice sinova i kćerke.

“Svi smo bili dirnuti ovom njegovom porukom, otišli smo i poljubili njegovu glavu, ruke i stopala. Rekli smo mu da nas nije na taj način odgojio, sada ne bismo bili uspješni.

Kada sam otišao na spavanje, riječi mog babe su mi odzvanjale u ušima, a srce me je boljelo, okretao sam se u krevetu, ali to nije pomoglo.

Onda sam plakao iz očaja i napisao sam sljedeće:

“Dragi moj babo,

Možda mislite da je naš pogled kazna kada vas gledamo dok grlimo našu djecu, ali to je dokaz naše nevinosti, a samo Allah zna. Kada zagrlim svoju djecu i pogledam u vas, to je kao da kažem, šta ako me mene moj babo sada zagrli? Jer iako sam odrastao, i ako sam postao babo, to ne znači da mi nije potreban vaš topli zagrljaj i poljubac. Pa, mogu li dobiti zagrljaj i poljubac?”

Onda sam poslao ovu poruku babi na telefon i zaspao.

U zoru, Jasir je izašao iz svoje sobe kako bi klanjao i pronašao je oca kako stoji na pragu vrata i kaže: “Dođi moj sine, dopusti da te privijem na svoje grudi. Nisam shvatio da će to što sam te tukao sada toliko povrijediti moje srce. Ako sam ispravno postupao, onda Allah zna, ako sam griješio, molim te da mi halališ. Ne znaš koliko si mi dragocjen, ti si moja duša, moje srce i moj oslonac”.

Privio je Jasira na svoje grudi, poljubio ga i onda su obojica zaplakali.

Nakon nekoliko minuta njegov otac je preselio. Njegovi sinovi su ga odnijeli u bolnicu gdje su mu pokušali pomoći, ali njegovo vrijeme smrti je došlo.

Da se Allah, s.v..t, smiluje ovom divnom ocu.

Budite nježni prema svojim roditeljima, jer možda su željeli biti nježni prema vama ali vrijeme im nije dopuštalo.

Zaboravite na bolnu prošlost i zapamtite da imaju svoju vrijednost, čak iako vas nisu odgojili pokazujući svoju ljubav..

Ko je o vama brinuo sve dok niste odrasli i postali aktivni dio društva?

Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali.(El-Isra 24)

IslamBosna.ba

Back to top button