MNOGIMA JOŠ NIJE JASNO ZAŠTO JE SVINJETNA ZABRANJENA/HARAM: POGLEDAJTE KAKO JE SVINJA UBILA GAZDU U BH. SELU

Vlado Marinović (51), mještanin sela Marini kod Oštre Luke, preminuo je ujutro oko 7.15 sati nakon što ga je napao nerast (svinja mužjak) težak oko 200 kilograma, koji ga je izgrizao po nogama i rastrgao mu arteriju, usljed čega je nesretni čovjek brzo iskrvario.

Kako saznajemo, u oboru se odvijala prava drama, jer je porodica, da bi izvukla Vladu, morala ustrijeliti svinju koja nije puštala njegovu nogu.

Napad sleđa

Vijest o zadesnoj smrti, u kojoj, kako je ustanovljeno uviđajem, nema elemenata krivičnog djela, potvrđena je jučer i u Centru javne bezbjednosti Prijedor.

Mještani sela Marini, koji su Vladu poznavali kao uzornog domaćina, vrijednog i čestitog čovjeka, koji se bavio uzgojem životinja i poljoprivredom, od čega je i živio, šokirani su ovom viješću. Nikola Marin priča da je Vladu posljednji put vidio u četvrtak. Sijali su kukuruz i, kako kaže, smijali se cijeli dan.

– Danas (jučer, op. a.) sam čuo za ovu tragediju. Užasnut sam zbog načina na koji je umro i ne mogu vjerovati da se to desilo. Vlado je držao ovce, konje, bavio se uzgojem svinja mangolica. Imao ih je najmanje desetak. Koliko sam čuo, ušao je u obor da odvoji neko prase i, taman kad je krenuo da izađe iz tog nesretnog obora, sleđa ga je napala ta poludivlja svinja, mužjak. Izgrizao ga je po nogama i rastrgao mu arteriju – kaže Marin.

Prema njegovim riječima, nastradali Vlado Marinović ostao je u oboru, krvario i dozivao u pomoć.

Četiri hica

– Vapaje je čuo njegov brat Drago, koji stanuje stotinjak metara dalje. Stigao je brzo, ali nikako nije uspio da izvuče Vladu jer svinja nije puštala njegovu nogu. Ispričali su mi da su je tukli kocem po glavi, ali ona i dalje nije popuštala. Nećak je donio pušku i tek četvrtim hicem su je uspjeli ubiti. Tek tada je brat uspio Vladu izvući iz obora i odvući dvadesetak metara dalje. Tad je još davao znake života, ali je vrlo brzo iskrvario i umro – ističe Nikola i dodaje da Vladi nije bilo spasa.

Vlado Marinović, kako saznajemo, nije bio oženjen, a sahranjen je danas na mjesnom groblju u Marinima kod Oštre Luke.

Avaz

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Pročitajte još:

Zašto je u islamu zabranjeno jesti svinjsko meso?

Svi znaju da je konzumiranje svinjskog mesa islamom zabranjeno. Kur’an spominje zabranu konzumiranja svinjetine na četiri mjesta: u suri El-Bekare. 173.ajet; u suri Maida, ajet, 3.ajet; u suri El-En’am, 145. ajet i u suri En- Nahl, 115. ajet.

“Zabranjuje vam se strv, krv, i svinjsko meso, i ona životinja koja je zaklana u nečije drugo ime a ne u Allahovo ime. (El-Maida, 3)

Kolika je mudrost u nekonzumaciji ovog mesa biće jasnije kad navedemo samo neke od uzročnika teških oboljenja, čiji je nosilac svinja. Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.

Pripadnike drugih religija i ateiste ćemo ubijediti da je istina ono što govorimo samo ako im govorimo sa stanovišta logike, razuma i nauke. Konzumiranje svinjskog mesa može prouzrokovat, ni najmanje ni više nego, sedamdest različitih tipova bolesti! Osoba koja konzumira svinjsko meso vrlo lahko može dobiti razne vrste stomačnih glista, kao što su valjkasti crv, oksira, kukasta glista.

Jedna od najopasnijih parazita ove vrste je Taenia Solium, koja je inače poznata kao pantljičara. Ona živi u crijevima i jako je dugačka. Njena jaja ulaze u krvni sistem i mogu doći do skoro svakog organa. Ako preko krvi uđe u mozak, može izazvati totalni gubitak pamćenja. Ako uđe u srceu srce, izaziva srčani udar; ako uđe u oči, izaziva sljepilo; ako uđe u jetru, može je teško oštetiti. Pantljičara može ugroziti skoro sve organe. Druga opasna vrsta stomačnih glista je Trichura Tichurasis.
Uobičajena zabluda koja vlada među ljudima jeste da ako svinjsko meso bude dobro skuhano – jaja parazita uginu.
U jedno istraživanju, rađeno u Americi, utvrđeno je da od 24 osobe zaražene sa Trichura Tichurasis – njih 22 su svinjsko meso skuhali. To dokazuje da jaja parazita ne umiru, čak i ako se meso dobro skuha.

dzematvejle.dk

Back to top button