Hoće li Šarović biti Dodikov protukandidat: Već su imali direktni okršaj na izborima 2000. godine

Foto: Vijesti.ba

Nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik konačno potvrdio da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS na predstojećim izborima, očekuje se ime kandidata iz Saveza za promjene.
Kandidata za člana Predsjedništva daće najvjerovatnije Srpska demokratska stranka (SDS), s obzirom da je skoro izvjesno da je kandidat SZP za predsjednika RS Mladen Ivanić.

Sve su prilike da će SDS kao protukandidata Dodiku kandidirati Mirka Šarovića. Ovakav scenario u razgovoru za Vijesti.ba nagovijestio je i jedan od čelnih ljudi SDS-a Mićo Mićić.

– U slučaju da dobijemo kandidata za člana Predsjedništva BiH, mislim da je Šarović u prednosti u odnosu na Vukotu Govedaricu, rekao je Mićić za Vijesti.ba.

Šaroviću ide u prilog i činjenica da je već jednom bio u direktnom izbornom duelu sa Dodikom, i to više nego uspješno. Naime, Šarović i Dodik bili su kandidati za predsjednika RS 2000. godine. U direktnom okršaju Šarović je dobio, a razlika je bila ogromnih 150 hiljada glasova više u odnosu na Dodika.

No današnji odnos snaga je znatno drugačiji, a konačnu odluku SDS-a ali i Saveza za promjene treba uskoro očekivati. Hoće li Dodikova kandidatura promjeniti planove, i da li će se ići sa kandidaturom Šarovića ili Ivanića za Predsjedništvo BIH, znaće se do kraja mjeseca.

(Vijesti.ba)

Back to top button