Gutić: Čast mi je što me smjenjuju Mirsad Kukić i Fahrudin Radončić

U Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) je u toku rasprava o tački dnevnog reda koja se odnosi na smjenu aktuelnog saziva Vlade TK.

Foto: J.Bojic

Zastupnik Mirsad Bečić, jedan od SDA-ovih zastupnika koji su inicirali današnju sjednicu, je na početku rasprave pročitao obrazloženje inicijative.

Nakon toga je vođena diskusija u kojoj je najmanje bilo riječi o konkretnom radu Vlade TK. Diskusija o smjeni traje već gotovo dva sata, a niko od 15 potpisnika inicijative za smjenu nije se javio za diskusiju.

Diskutirao je samo predsjednik Skupštine TK Senad Alić, koji se bavio ličnim obračunom sa sada već bivšim kolegama iz SDA. O inicijativi za smjenu nije govorio.

Diskutirali su, s druge strane, zastupnici opozicije i trojka koja je na liniji Predsjedništva SDA te šef Kluba zastupnika SBB-a Fuad Hadžimehmedović.

On je istakao da podrška inicijativi 15 zastupnika znači stabilnost kantona u odnosu na podršku trojici zastupnika koji ostaju u SDA.

Priliku za diskusiju dobili su i ministri iz Vlade TK. Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović rekao je da je danas dvostruko ponižen, jer nije dobio ni materijal za sjednicu.

– Ovo što ste naveli u obrazloženju za smjenu, sportskim rječnikom rečeno, nije ni za žuti karton – istakao je Fehratović.

Ministar za kulturu, sport i mlade Srđan Mićanović, koji je ranije bio ministar industrije, energetike i rudarstva, rekao je da su dočekali da ljudi koji su im usvajali izvještaje, govorili hvalospjeve, sada bez argumenata traže smjenu.

– Imali smo prohodnost na višim nivoima vlasti i podršku. Hoće li tako biti i dalje? Hoće li ići elektroenergetski objekti, gradnja cesta… TTU Energetik je napravljen zahvaljujući Vladi FBiH uz naše insistiranje. Želim novoj većini da nađe što bolje ljude, ali dabogda da bude tako – rekao je Mićanović.

Ministar za pitanja boraca Fahrudin Skopljak rekao je da je cilj bio “da se premijeru skine glava”.

– Ja sam imao s premijerom sukobe mišljenja, a tada su ga branili ovi koji mu sada traže skidanje glave. Ne osjećam potrebu da mnogo pričam o svom radu, jer nema konkretnih kritika. Nama četverici je nuđeno da ostanemo ministri, ali mi nećemo, jer želimo ostati u SDA. Tu sam od početka i takvog će me lopata zagrnuti – rekao je Skopljak.

Premijer Bego Gutić je istakao da je ponosan i da mu je čast što ga danas smjenjuju Mirsad Kukić i Fahrudin Radončić.

– Riješili smo 315 radnika Aide, spasili smo RTV TK koja je bila pred likvidacijom, stabilizirali smo Šume TK, napravili smo najveći rast industrijske proizvodnje u FBiH, najveću pokrivenost uvoza izvozom… Nije mi žao jer znam da ova Vlada TK ima podršku naroda. Svi mi znamo da nema suštinskih razloga za smjenu. Brzo ćemo vidjeti ko će biti zaposlen od zastupnika, njihove djece, članova porodica. Brzo će sve biti jasno. Posrijedi je dogovor dva čovjeka. Radončiću je obećana podrška u utrci za člana Predsjedništva BiH. Očekuje nas izbor policijskog komesara TK, gdje će zasjesti čovjek koji je omogućio paljenje Gradske uprave Tuzla, koju je tada štitio – rekao je Gutić.

Izvor: Faktor

Back to top button