JESU LI NAŠE MAJKE U PRAVU: Možemo li se stvarno prehladiti ako izađemo napolje mokre kose?!

Prehlada 15.02.2018 Ljudi & zdravlje, Doktori kažu…
JESU LI NAŠE MAJKE U PRAVU: Možemo li se stvarno prehladiti ako izađemo napolje mokre kose?!

Vjerovatno Vas je majka upozoravala da ne izlazite vani mokre kose jer biste se mogli prehladiti. Međutim, je li to stvarno naučno dokazano ili ipak i nema istine u tome?

Po tvrdnjama stručnjaka, iako se vani vjerovatno nećete osjećati ugodno, zbog mokre kose se ne biste trebali prehladiti. Prehlada i gripa su uzrokovane virusima, pa do bolasti dolazi ukoliko dođete u kontakt s virusima koji ih uzrokuju.

Odnosno, kako biste dobili infekciju, morate biti izloženi uzročniku infekcije. To je ono zbog čega se možete razboljeti.

Međutim, to ne znači da je dobro hodati okolo bez jakne ili mokre kose kad su jako niske temperature. Jako hladno vrijeme je izvor stresa za tijelo, a u ekstremnim slučajevima može dovesti do hipotermije, što svakako može djelovati na imunološki sistem.

Naravno, dok ste vani možete uhvatiti virus prehlade ili girpe, jer se sezone ovih bolesti preklapaju s hladnim vremenom.

Stvari na koje se treba usredotočiti tokom sezone gripe i prehlade su pravila ponašanja – ako ste bolesni, kašljete ili kišete, radite to u pregib lakta. I obavezno redovno perite ruke!

Back to top button