KUPANJE POSLIJE SEKSUALNIH SNOVA

PITANJE:

Ponekad sanjam seksualne snove, pa je li dovoljno da samo pogledam veš i ako na njemu ne bude tragova ejakulacije da se ne kupam? Naime, kad bih provjeravala nakon sna mahramicom, morala bih se kupati svako jutro jer bijelo pranje izlazi skoro uvijek? Halalite na ovom intimnom pitanju!

ODGVOR

Ružni, strašni i snovi koji imaju seksualni sadržaj jesu plod šejtanovog djelovanja. Ibn Mulekkin, Es-Sujuti, El-Kurtubi i neki drugi islamski učenjaci kažu da je nemoguće da se vjerovjesnik odžunupi u snu, upravo iz tog razloga što se na taj način šejtan igra s čovjekom, a nemoguće je da šejtan poigra s vjerovjesnikom. U pogledu seksualnih snova mjerodavna je ejakulacija, nisu mjerodavni snovi. Dakle, ako žena sanja da ima spolni odnos, ali ne ejakulira, ne mora se okupati.

Imam El-Buhari zabilježio je da se Ummu Sulejm, radijallahu anha, obratila Božijem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahov Poslaniče, Allah se zaista ne stidi istine, pa mora li se okupati žena nakon seksualnih snova?” “Da, mora se okupati ako vidi tragove ejakulacije”, odgovorio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Međutim, ako se žena ne sjeća da su snovi imali seksualni sadržaj, a vidi tragove ejakulacije, mora se okupati.

Sve mimo ovog pretjerivanje je u vjeri i izlaganje vesvesama. A treba znati da je, takozvano, bijelo pranje posljedica upale; i bijela tekućina koja izlazi uslijed toga ne obavezuje na kupanje. A Allah najbolje zna.islamzivot.com

Back to top button