Podzemna pećina u Meksiku krije ostatke čovjeka stare 9.000 godina


(Foto: AFP)

U najvećoj poplavljenoj pećini na svijetu u Meksiku, arheolozi su pronašli ostatke čovjeka stare najmanje 9.000 godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vrijeme posljednjeg ledenog doba.

Grupa ronilaca nedavno je pronašla prolaz koji spaja dvije podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.

Poluotok Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda.

Istraživači su naveli da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mjesta Tulum. Od 200 arheoloških lokacija koje su tamo otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja.

Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju taj region.

Osim ljudskih ostataka, pronađene su i kosti džinovskog ljenivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medvjeda iz vremena pleistocena, saopćilo je meksičko Ministarstvo kulture.

Krajem ledenog doba, nivo vode povećan je za 100 metara što je dovelo do plavljena podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uvjete za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.

Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je prije 2,6 miliona godina, a završila prije oko 11.700 godina.

Back to top button