Sastanak koalicionih partnera: Skupštinska većina u Srebrenici stabilna

Danas je održan sastanak koalicionih partnera koji čine skupštinsku većinu u Skupštini opštine Srebrenica, na kojem je zaključeno da skupštinska većina ima problema sa zajedničkim nastupom, ali da je svim akterima cilj da ostanu jedinstveni.

O problemima će, kako su istakli, razgovarati nakon svečane sjednice SO Srebrenica koja će biti održana povodom Dana opštine, 11. marta.

„Istina je, postoje određene nesuglasice između zakonodavne i izvršne vlasti u Srebrenici, ali to su problemi koje ćemo rješavati poslije tematske sjednice. Ovo je Srebrenica, ne ide uvijek lako, ali moramo tražiti kompromise, moramo tražiti ono što je u interesu svih građana“, istakao je Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

„Obredjeljeni smo za nastavak saradnje između koalicionih partnera SNSD, DNS i SDA. U narednom periodu ćemo rješavati probleme koje imamo, prije svega da održimo tematsku svečanu sjednicu i poslije toga dogovorimo plan rješavanja, sastajanja i dogovaranja oko važnih pitanja za stanovnike Srebrenice“, izjavio je Radomir Pavlović, potpredsjednik SO Srebrenica.

Kako je istaknuto, nesuglasice postoje na relaciji izvršna-zakonodavna vlast u Srebrenici, što predstavlja okosnicu Srebrenicamnogih problema.

„Evidentni su problemi, često ljudi misle da jedan dio vlasti – izvršni može funkcionisati bez zakonodavnog. Recimo, i kada je u pitanju zapošljavanje, ne poštuje se koalicioni sporazum kako smo to ranije dogovorili, ali to nije nesporazum između koalicionih partnera, već kabineta načelnika i zakonodavnog dijela vlasti“, ocijenio je Tabaković.

Iako uzimaju učešća u vlasti, predstavnici SDS-a nisu prisustvovali sastanku.

„To je jedan od zaključaka i na ranijim sastancima, ali i danas, sa SDS-om moramo definisati da li su tu ili ne, da li su članovi koalicije ili ne. Oni, naime, participiraju u vlasti, ali nisu potpisnici koalicionog sporazuma“, zaključio je Velibor Rankić, predsjednik Kluba odbornika DNS Srebrenica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić na službenom je putu, te nije prisustvovao sastanku.
upsmedia

Back to top button