Dodik: U Predsjedništvo BiH ću uvesti nove vrijednosti, a Hrvatima dajem saglasnost za treći entitet

Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH te je istakao da će u tu instituciju uvesti nove vrijednosti. Također je rekao da, što se njega tiče, Hrvati mogu tražiti treći entitet, ali ga teško mogu dobiti.

“Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi”, istakao je za Prvu TV Dodik, lider SNSD-a, i dodao da nije riječ o njegovoj želji, već o odgovornosti prema ljudima i Republici Srpskoj.

On je najavio da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH.

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje treba riješiti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da do toga neće doći ni za njegovog mandata. “BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja”, ponovio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće dozvoliti da se u Banjoj Luci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim onog koji je nametnut, da bude ekspozitura NATO-a.

On je naglasio da nije problem održavanje vježbe s NATO-om, već mogućnost korištenja osiromašenog uranija u toj vježbi.

“Učinit ćemo sve da se ta vježba ne održi u Banjoj Luci, a da li će se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje”, rekao je Dodik i podsjetio da je u Parlamentu Republike Srpske usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

On je rekao da nije upoznat o tome da je na sastanku Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese.

“Hrvati imaju problem jer su majorizovani u BiH. Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je s historijom, jer su se Hrvati ujedinili s muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je opozicija iz Republike Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, učestvovala na pripremnim sastanicima na kojim je razgovarano o održavanju te vježbe te da su tražili da se daju garancije da se neće koristiti osiromašeni uranij.

On je istakao da opozicija vodi izdajničku misiju na nivou BiH, da nema odgovornost prema Republici Srpskoj i da jača centralističku ulogu BiH.

Govoreći o nabavci 2.500 pušaka za potrebe policije u Republici Srpskoj, Dodik je pojasnio da je to učinjeno zato što je policija 20 godina bila na niskom stepenu opremljenosti te da je za tu kupovinu zatražila i dobila saglasnost određenih nivoa vlasti u BiH.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je rekao da ne pravda zločin koji se tamo dogodio nad Bošnjacima, ali da se tamo nije dogodio genocid, kao i da je nedavno predložio da se formira nova međunarodna komisija s nespornim autoritetima iz te oblasti i da se napravi novi izvještaj o Srebrenici iza kojeg će on stati, a ne iza ovoga koji je “napakovan” Srbima.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve elemente državnosti – teritoriju, vlast, narod i da je kao takva garancija slobode srpskog naroda.

SRNA / Klix.ba

Back to top button