Dramatičan apel zvaničnika UN-a zbog stradanja civila u Siriji

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra‘ad al-Hussein upozorio je na „monstruoznu kampanju uništenja“ civila u Istočnoj Ghouti u Siriji, prenosi Reuters
– Međunarodno humanitarno pravo postoji baš zbog ovakvih situacija, gdje ubijaju civile u namjeri da ostvare političke i vojne ciljeve – poručio je u izjavi.

Snage režima Bashara al-Assada su pokrenule ofanzivu i artiljerijski te zračni napad na područje nedaleko od Damaska koje kontroliraju snage opozicije. Stotine civila je ubijeno i ranjeno od vikenda kada je počelo intenzivno raketiranje opkoljeog područja u kojem živi oko 400.000 stanovika, uglavnom civila, žena i djece. Al-Hussein je saopćio da je prema njihovim podacima najmanje 346 civila ubijeno, 878 ranjeno u stambenim područjima od početka ofanzive 4. februara.

– Na djelu je ratni zloči. Žene i djeca su pet godina pod opsadom, sada su u panici, nemaju hrane, higijenskih potrebština niti mjesto na koje bi se sakrili, jer su im u zračni napadima srušene kuće. Koliko okrutno treba postati prije nego međunarodna zajednica progovori jednim glasom i kaže da je dosta ubijene djece, uništenih porodica, nasilja i poduzme kontretnu akciju da zaustavi monstruoznu kampanju uništenja – rekao je visoki komesar za ljudska prava.

zeid-raad-el-hussein

(Vijesti.ba/ FENA)

Back to top button