MAJKA JE UMRLA, A LJEKARI SU BEBU SPASILI CARSKIM REZOM: DOK SU IZLAZILI IZ SALE, BACILI SU POGLED NA ŽENU I VIDJELI ČUDO

Kao i svakog jutra, i tog je krenula na posao. Ni slutila nije šta će joj se tamo dogoditi.

Erica Strode-Nigrelli (32), nastavnica engleskog jezika iz Texasa, bila je u 36. nedjelji trudnoće koja je prolazila školski dobro, kada se desila stvar zbog koje je ona postala predmet novinskih tekstova širom planete.

Erica je, kao i svakog jutra, ušla u učionicu. Trebalo je da održi čas, međutim, odjednom je osjetila nesvjesticu. Pridržala se za sto i u tom trenutku se i onesvijestila, piše Isciencetimes.

Njene kolege, uključujući i školsku medicinsku sestru, kao i nastavnik fizičkog, odmah su uskočili u pokušajima da joj spase život. Poslije pokušaja ručnog oživljavanja, pokušali su i sa defibrilatorom. Za to vrijeme, učenici su izletjeli iz škole, dozivajući pomoć. Nathan Nigrelli, Erikin suprug, koji također radi kao nastavnik u istoj školi, čuo je gužvu i utrčao u učiniocu.

U tim trenucima stigla je i hitna pomoć. Ericu su prevezli do bolnice, ali njeno srce više nije kucalo. Ljekari su carskim rezom tri nedjelje ranije izvadili bebu, djevojčicu po imenu Elayna. Bili su uvjereni da je u pitanju post-mortem porođaj.

Taman kada su se spremili da izađu iz sale, hirurzi su još jednom pogledali Ericu i primijetili da je srce počelo da joj kuca.

Erica je provela par nedjelja na intenzivnoj njezi, od čega pet dana u medicinski izazvanoj komi. I beba je bila na intenzivnoj njezi, ali u drugoj bolnici.

Tek sa tri mjeseca mala Elayna konačno je mogla da bude skinuta sa aparata za disanje. Tada je bila teška četiri kilograma.

A Erica, ispostavilo se, pati od hipertrofične kardiomiopatije, oboljenja srčanog mišića koji je veliki uzročnih iznenadnih srčanih udara kod mladih i aktivnih sportista.

– U devet od deset slučajeva, ljudi umru od tog inicijalnog srčanog udara, tako mi je rečeno. Ja sam bila tempirana bomba, desilo bi mi se svakako, samo je slučajnost što mi se desilo dok sam bila trudna – kaže Erica.

Na svu sreću, obje su dobro, a Elayna je sada u sigurnim rukama mame, ali i starije sestrice.

(Hayat/Foto:Facebook)

Back to top button