Zašto moramo mokriti čim se probudimo?

Jutarnje učestale posjete WC-u su sasvim normalne.

Sigurni ste da niste trudni i da nemate upalu mjehura, a opet ste svako jutro praktički “zalijepljeni” za WC školjku jer vam se čini kao da ne možete prestati piškiti. Women's Health donosi objašnjenje zašto je tako i zašto ne bi trebali brinuti oko toga.

Tijekom noći vaši bubrezi filtriraju manje urina nego uobičajeno, a vaš mjehur se opusti i može “primiti” veću količinu mokraće.

Također, hormon vazopresin ili antidiuretski hormon (ADH) upućuje stanice da zadržavaju vodu, što uzrokuje jutarnje peripetije s mokrenjem.

Kava nikako ne pomaže ovom stanju jer je sama po sebi jak diuretik, a ako vam je to, kao i mnogima, prvo jutarnje piće, onda nije ni čudo što ste svakih par minuta natrag na WC-u.

Na što treba pripaziti

Znači, jutarnje učestale posjete WC-u su sasvim normalne, no morate se zapitati događa li vam se ovo tijekom cijelog dana? Obavezno posjetite liječnika imate li problema s učestalim mokrenjem jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta (pogotovo ako primijetite bol ili peckanje dok mokrite), ili pak imate pretjerano aktivan mjehur.

Manja šansa, ali i dalje postoji, je ta da se radi o dijabetesu, čiji je jedan od glavnih simptoma učestalo mokrenje, a gotovo uvijek ga prati i konstantna žeđ te suha usta.

Zadnja opcija jest da se radi o fibromima, dobroćudnim izraslinama sastavljenim od vlaknastog i vezivnog tkiva koji se očituju kroz osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha ili obilne menstruacije, piše Zdrava krava.

N1 / Izvor: Freeimages.com

Back to top button