Četiri osobe preminule od gripe u TK: Još 15 ljudi hospitalizirano

Virus gripe se opako širi, najvažnije je čuvati zdravlje i imunitet.

Četri osobe umrle su u posljednjih nekoliko dana od posljedica sezonske gripe virusa tipa A, B i H1N1, odnosno svinjske gripe.

Ovo je potvrđeno danas na hitnoj press konferenciji Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Prvi smrtni slučaj se desio 19. februara, kada je mlađa ženska osoba preminula od komplikacija svinjske gripe, odnosno gripe H1N1.

Kako je saopšteno, kod sve četiri preminule osobe do smrti je došlo nakon komplikacija koje je gripa izazvala sa njihovim ranijim hroničnim oboljenjima.

– Epidemiološka situacija je nesigurna, o čemu govori i činjenica da su sve četiri osobe sa različitih općina na TK. Dodatno komplikuje i nepovoljna epidemiološka slika sa virusom morbila u susjednoj Srbiji, kazala je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Istaknuto je i to da kretanja gripe u Hrvatskoj također usložnjava situaciju, ali da na TK ipak nije zabilježen porast broja oboljelih u odnosu na prethodnu godinu.

Određene mjere su već preuzete još prije dva mjeseca, kada je redukovan režim posjeta na UKC-u. Upravo su na UKC-u i bile hospitalizirane sve četiri osobe koje su preminule.

Trenutno je hospotalizirano 15 pacijenata na UKC, koji pokazuju znakove neke od ovih gripa.

– Na Klinici za infektivne bolesti trenutno je hospitalizirano 15 pacijenata od kojih je kod pet izolovan virus gripe H1N1, kazao je Sead Ahmetagić, direktor ove klinike.

Preminule osobe živjele su u Tuzli, Kladnju, Živinicama i Banovićima.
oslobođenje.ba

Back to top button