Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić: Izloženi smo pritiscima, optužuju nas da rušimo državu

U sjedištu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila situaciju vezanu za prijedloge te institucije o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Hadžiabdić je kazala da su dokumenti, koji su se pojavili u javnosti, radne verzije koje su podložne izmjenama. Članovi CIK-a su, dodala je, izloženi nevjerovatnim pritiscima od sinoć, kao i optužbama da “ruše državu”. Kada su optužbe na račun nezakonitosti i protivustavnosti djelovanja CIK-a, Hadžiabdić negira te tvrdnje.

– Podsjećamo da je u 98 posto slučajeva odluke CIK-a bile potvrđene kao valjane i zakonite – izjavila je Hadžiabdić.

Ona je pozvala parlamentarne stranke da pronađu usaglašeno rješenje za popunjavanje izbrisanih odredbi Izbornog zakona BiH.

Hadžiabdić je kazala da je radni materijal dostavljen članovima CIK-a jučer na kraju radnog vremena.

– Svi članovi su dobili radne materijale, a jutros jedan. U pripremi je, kažu, i četvrti. Neke kolege su danas bile povrijeđene zbog toga što su se materijali pojavili u javnosti pa su rekli da im se oni više ne dostavljaju – izjavila je predsjednica CIK-a, piše Faktor.

Ona je potvrdila da je znala da stručne službe CIK-a rade na izradi prijedloga, a da su dokumenti koji su objavljeni u javnosti radni materijal koji se može „poderati“ ili „potpuno izmijeniti“. Pokušala je Hadžiabdić pojasniti i zašto je u radnim materijalima korišten popis iz 2013. godine, a ne onaj iz 1991. godine koji je predviđen Ustavom FBiH.

– Što se tiče popisa, ova odredba nesretna, koja nam zadaje sad glavobolje, govori da to trebamo uraditi. Imamo praksu suda kod izbora općinskih izbornih komisija koja se vodi po popisu iz 2013. godine.

Prokomentirala je Hadžiabdić i optužbe da je sadržaj prijedloga CIK-a dogovorila sa zamjenicom predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjanom Krišto.

– Najlakše će politika izaći na kraj sa predsjednicom CIK-a. Moja funkcija je nebitna. Optužbe da je sadržaj kreiran sa Krišto je apsurdan i smiješan. Sve sastanke koje imam ja održavam u institucijama. Ja se jesam sastala sa gospođom Krišto prije dvadesetak dana i jedini razlog zbog kojeg smo razgovarali su mogućnosti da se nastavi rad Interresorne radne grupe – izjavila je Hadžiabdić, dodavši da je vrijeđaju optužbe da je sadržaj dokumenata dogovorila sa Krišto.

Ako ne bude spremnosti da se u CIK-u razmatra pitanje popunjavanja Doma naroda, to se, tvrdi ona, neće ni dogoditi.

– Vlast neće moći biti formirana ako ne znamo koji broj delegata će biti izabran iz kojeg kantona – poručila je.

Hadžiabdić je kazala da se ne sjeća da li je Ustavni sud BiH tražio izjašnjavanje CIK-a po pitanju apelacije Bože Ljubića. Kada je sadržaj objavljenih dokumenata u pitanju, tvrdi da ga nije ni pogledala detaljno.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button