Denis Bećirović poslao žestoku poruku Miloradu Dodiku

Bećirović
Državni parlament Bosne i Hercegovine glasovima Bošnjaka, Srba i Hrvata izglasao je još jedan moj prijedlog. Ponosan sam na činjenicu da je ovaj put podržan i prijedlog koji se odnosi na osiguranje pune ravnopravnosti naroda, jezika i pisama.

Piše: Prof. dr. Denis Bećirović
Protiv su bili HDZ Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika. Zbog toga već danima traje politička hajka političara iz SNSD-a i režimskih Dodikovih medija protiv mene. Njihovo glavno pitanje kojim zbunjuju javnost glasi: „Šta stoji iza ovog prijedloga Denisa Bećirovića?

Zbog toga, kao i niza drugih neistina i podmetanja javno im odgovaram: Iza prijedoga da svi narodi, jezici i pisma budu ravnopravni stoji POLITIČKA PRINCIPJELNOST I KONZISTENTNOST jer, gospodo iz SNSD-a i HDZ-a, nema kockanja i kalkuliranja sa principima. Oni se ili poštuju ili ne poštuju, oni postoje ili ne postoje. Naravno, svjestan sam da su za vas politička principjelnost i konzistentnost nepoznate kategorije.

Prema izjavama SNSD-ovih političara Denis Bećirović je KRIV:
1. Zato što je Državni parlament BiH doveo u nadređenu poziciju organima vlasti u entitetima i kantonima, a „upravo je to bila jedna od loših namjera Bećirovićeve inicijative“;

2. „Druga loša namjera Bećirovića je bila da se kroz ovu inicijativu provuče teza o ustavnoj ravnopravnosti bosanskog i srpskog jezika“;

3. Odrednica „bosanski“ je opasna i upućuje na „namjeru jezičke i političke asimilacije i majorizacije Srba u Bosni i Hercegovini“;

Dakle, prema stavovima SNSD-a, Denis Bećirović je glavni i odgovorni krivac zato što traži jedanak ustavni tretman za sve građane i narode, a njihov partner HDZ Dragana Čovića je visoko zaslužna stranka jer Srbima u kantonima gdje HDZ vlada uporno zabranjuje sva ustavom zagarantirana prava. Uz to, SNSD-u ne smetaju ni ulice sa imenima ustaških zločinaca. Ako je i od SNSD-a previše je.

Na kraju, zahvaljujem se ogromnoj većini koleginica i kolega iz Državnog parlamenta BiH što su podržali jedan civilizacijski prijedlog da osiguramo da svi ljudi, bez razlike na vjeru i naciju, budu ravnopravni.

Ideja ravnopravnosti i jednakosti je neuništiva ideja.
A, SNSD-u i HDZ-u poručujem ono što oni najmanje vole da čuju:

Živjela nedjeljiva država Bosna i Hercegovina istinski ravnopravnih građana i naroda!

Bhdijaspora.net

Back to top button