Na graničnim prelazima u BiH postavljene table s natpisom “Ne okreći se sine”

Vlada BiH odvojila je dva miliona maraka za postavljanje tabli sa natpisima na svim graničnim izlazima iz BiH. Cilj i poruka je jasna, a vlasti ne žele da mladi osjećaju grižnju savjesti.

“Mladi iz naše zemlje s tugom u očima odlaze jer znaju da ostavljaju svoje roditelje i porodice ovdje. Ovako ćemo im poslati jasnu poruku da ne treba da ih grize savjest, te da odlučno i kategorično zakorače ka Evropi” izjavio je Fadil Novalić, Premijer Federacije BiH, inače inicijator ideje.

Table su postavljene na svim graničnim prelazima i to na sva tri jezika, kako se niko ne bi osjećao zapostavljeno.

“Niko od naroda ne smije biti zanemaren prilikom egzodusa. Ovo je stvar koja ujedinjuje ljude u BiH i egzodus moramo da čuvamo ko zjenicu oka svoga. To je jedina stvar koja može spojiti mlade ljude iz naše zemlje, naravno u Njemačkoj” rekao nam je Marko Šengen, autor table.

Roditeljima je malo lakše kad znaju da država podržava odlazak njihove djece u zapadne zemlje.

“Teško jeste ali nam je lakše kada znamo da nismo sami u našoj patnji. Država je opet pokazala da je uz sve probleme i dalje uz građane, hvala im” kroz suze je izjavila majka Raza koja ispraća tri sina sa diplomama iz PR menadžmenta i malinarstva sa Univerziteta u Brčkom.

Pored tabli, graničnoj policiji je donirana i određena količina vode, kako bi prilikom prelaska mladih mogli da proliju malo za vode za sretan put kako to nalaže tradicija.

Članak je satiričnog karaktera, te se nadamo da će vas nasmijati u ovim hladnim zimskim danima.

Jasmin.T/E-Turneja.com

Back to top button