Lagumdžija: Komšić je zabio nož u leđa alternativi, neka podrži SDP-ovog čovjeka za Predsjedništvo

Lagumdžija je predložio “izbore prije izbora” kako bi se građanske stranke odlučile za zajedničkog kandidata, a vjeruje kako SDP Željki Komšiću treba uputiti poziv da lično podrži kandidata SDP-a, kao što je SDP već dva puta njemu uradio, te tako doprinese zajedničkom nastupu protiv vladajućih struktura.

“Vladajuća struktura (SDA, HDZ, SBB i SNSD) nikada u posljednje dvije decenije nije bila u lošijem stanju, sa manje podrške u javnosti, a istovremeno sa više poluga vlasti u rukama. Nepovjerenje i nedostatak kredibilne alternative, uz sve veće kreirane strahove i gubitak nade stvara plodno tlo za ponovni izbor ‘svojih’ i oni koji se prepoznaju kao jaka snaga i ličnosti koji će nas ‘zaštititi od njih’. Iz vladajućih struktura stižu poruke tipa ‘znamo mi da smo zreli za izgubiti, ali sreća po nas da nema ko da nas pobjedi’. Vjerujući u iskrene namjere, svijest o važnosti objedinjavanja snaga protiv aktuelne vlasti kao i u sposobnost ključnih aktera pozdravljen je Sporazum SDP i DF. Na žalost time je samo potrošeno dragocjeno vrijeme u kojem je davno postalo jasno da projekat zvani ‘idemo zajedno odvojeno’ neće dobro završiti”, kaže Lagumdžija u svojoj objavi na Facebooku.

Bivši predsjednik SDP-a BiH tvrdi da je Komšić javno “pocijepao” sporazum svojom ličnom kandidaturom, alternativnoj sceni je zabio nož u leđa i napravio novu konfuziju u kojoj se SDP slabo snalazi, a vladajuća struktura neskriveno likuje.

“Krajnje je vrijeme da SDP pokaže liderstvo i jasno kaže da nema namjeru slijepo slijediti pogubne poteze lidera DF-a jer se pokazalo da što se više dobre volje za saradnju pokazuje to se susrećemo sa novim udarcima koji samo pomažu vladajućoj strukturi. Konačni test korektnosti i spremnosti na zajednički nastup za DF bi mogla biti podrška SDP kandidatu za Predsjedništvo, jer ako nije demagogija i jeftini populizam ono što priča, onda je došlo vrijeme da lider DF-a stane iza jednog SDP kandidata (Bošnjaka ili Hrvata) kao što je SDP stajao uz njega dva puta. Ne treba zato čuditi što se pokušava stvoriti klima u nekim međunarodnim krugovima, na što SDP ne reaguje uvjerljivo, da kada je već izvjesno da su HDZ i SNSD oktobarski pobjednici, onda treba računati na lidera SBB-a u Predsjedništvu i pomoću SDP i DF-a bar SDA spakovati u opoziciju. Uz to sve pogubnija postaje percepcija o SDP-u koji samo trčkara za liderom DFa i pazi da ga ne naljuti mada je sve manje jasno za koga on radi. Namjere ovdje prestaju biti politički relevantne jer su špekulacije o posljedicama uglavnom u domenu da li sve ovo radi za SDA ili za HDZ ili za oboje. Među potencijalnim biračima građanske opcije, kao i među Bošnjacima u cjelini, stvarat će se osjećaj i strah da Dodik i Čović sigurno ulaze u Predsjedništvo, što će znatno uticati na rezultat i povjerenje u stranke ili koalicije koje će izabrati ‘trećeg člana'“, kazao je Lagumdžija.

On dodaje da s obzirom na prirodu dva trenutna favorita, svaki SDP ili kandidat građanske opcije će biti brutalno diskvalificiran.

“Jedina ozbiljna politika, koja može pomoći da SDP liste bolje prođu, podrazumjeva prepoznatljivo liderstvo i isturanje svog samo jednog kandidata uz traženje partnerskih stranaka i nezavisnih listi koje će podržati tog kandidata. U ovim okolnostima to mogu biti Nermin Nikšić i Denis Bećirevič. Prvi, kao predsjednik SDP-a je po definiciji kredibilan kandidat, a drugi, u javnosti ima imidž državotvornog lika sa iskustvom na tom nivou vlasti. Kandidatura lidera DF-a i ‘žrtvovanje SDP kandidata’ otvara vrata da u Predsjedništvu nemamo omjer 2 prema 1 već 3 prema 0 protiv interesa države svih njenih građana. Priča o važnost ‘2:1 za nas’ koja se može čuti je besmislena jer je veliko pitanje ko bi to bio drugi za državu u Predsjedništvu osim SDP kandidata”, zaključuje Lagumdžija.

Lagumdžijinu listu principa i aktivnosti koji bi se trebali poduzeti kako bi se njegovo rješenje provelo prenosimo u cjelosti:

1. SDP će ponuditi zajedničku programsku povelju strankama koje žele da učestvuju i sarađuju na narednim izborima kao samostalni subjekti ili sa uzajamnom podrškom ili zajedničkim listama i kandidatima, gdje je to od uzajamnog interesa, sa ciljem postizborne saradnje i formiranja vlasti bez aktuelne vladajuće strukture (SDA, HDZ, SBB, SNSD).

2. SDP će stati iza po jednog kandidata za člana Predsjedništva iz oba entiteta i pozvati druge stranke i liste koje nisu dio vladajuće strukture (SDA, HDZ, SBB i SNSD) da se u zajedničkom procesu dođe do najboljeg rješenja.

3. SDP će pozvati i druge programski srodne nevladajuće stranke da se proba dogovorom doći do zajedničkih kandidata za pojedinačne funkcije i/ili nosioce zajedničkih listi u sredinama gdje je za to postoje uslovi.

4. SDP će pozvati i druge programski srodne nevladajuće stranke da se do zajedničkih kandidata za pojedinačne funkcije i/ili nosioce zajedničkih listi dođe putem ‘Prethodnih izbora’, po ugledu na nama srodne stranke i koalicije iz Evrope i SAD. Po dogovenoj proceduri, u tom svojevrsnom ‘Festivalu demokratije’ i mobilizacije potencijalnih birača, učestvovali bi svi članovi i simpatizeri političkih subjekata koji nastupaju zajedno i koji bi se obavezali da će stati iza kandidata koji postignu najbolje rezultate na “Prethodnim izborima”.

5. Predloženim Pravilnikom o kandidovanju ujednačiti rokove za sve kandidature kako bi se otvorio prostor za koordinirane aktivnosti i imalo dovoljno vremena za postizanje dogovora sa drugim potencijalnim partnerima.Izbaciti iz Pravilnika da će SDP podržati druge kandidate ukoliko ima svog kandidata za to mjesto, te dodati dogovor i prihvatanje da naši kandidati dobiju podršku drugih u mjeri u kojoj to ostvarimo.

Klix
Back to top button