Nakon poraza protiv Ivanića, SNSD Željku Cvijanović šalje na megdan Govedarici?

Glavni odbor SDS-a izabrao je u subotu Vukotu Govedaricu, predsjednika ove stranke, kao kandidata za predsjednika RS i ostalo je samo da SNSD predloži svog kandidata za ovu funkciju kako bi se znalo između kojih kandidata će se voditi odlučujuća bitka za dvije najvažnije funkcije, odnosno predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS, pišu Nezavisne novine.

Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, i Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, boriće se za mjesto u Predsjedništvu BiH, dok će Vukotin protivkandidat, po svemu sudeći, biti Željka Cvijanović, aktuelna premijerka RS, koja zasad ima najviše šanse da dobije povjerenje SNSD-a.

U ovoj stranci još ne žele javno da govore o svom kandidatu za predsjednika RS.

Iako svi kandidati nisu poznati u Republici Srpskoj, već su počela predizborna prepucavanja pa je tako Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske rekao da je koncept Saveza za promjene na predstojećim izborima, kao i njihovi kandidati, neprihvatljiv za RS te da se radi o političkom projektu koji stvara afere i napetosti u RS i koji bi, ako opstane, donio još četiri godine napetosti, haosa i gubitaka u RS i BiH.

Kako je rekao, ova stranka na sjednici Glavnog odbora u Trebinju, a koja će se održati 3. marta, razmatraće prijedlog o podršci Dodiku kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

“Dodik bi bio najčvršći predstavnik interesa Republike Srpske, jer trenutno ima najmanju podršku iz FBiH”, istakao je Stevandić.

Nakon ovih Stevandićevih izjava, stiglo je i saopštenje Saveza za promjene u kojem se navodi da “dežurni megafon pljuvač SNSD-a ponovo svoje blato bezuspješno pokušava da prebaci na Savez za promjene”.

“Lekcije o patriotizmu svakako ne može da drži Nenad Stevandić, o čijem patriotizmu sve govori njegov iskaz haškim istražiocima koji su objavili mediji, a u kojem se ogavno obrušio na one koji su istinski stvarali RS”, navodi se u saopštenju Saveza za promjene u kojem se dodaje i da “lekcije o poštenju ne može i neće držati režimski papak”.

Dok je u Republici Srpskoj manje-više sve poznato u vezi s kandidatima za ključne pojedinačne funkcije, u Federaciji BiH još se ništa ne zna, iako se o pojedinim kandidaturama uveliko spekuliše. Ono što je sigurno, jeste da će gotovo sve veće stranke imati svoje kandidate za te funkcije, odnosno SDA, SBB, HDZ i SDP, koji još nije odlučio koga će kandidovati – Hrvata ili Bošnjaka za funkciju u Predsjedništvu BiH.

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH, koji se spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za Predsjedništvo BiH ispred SDP-a i građanskih stranaka, rekao je da taj blok treba da ima samo jednog kandidata te da su dva kandidata juriš na sve, ali i opasnost da se ne dobije ništa.

Uz Bećirovića, u trku za Predsjedništvo BiH mogli bi i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, zatim Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je favorit SDA, te Dragan Čović, lider HDZ-a, dok je gotovo izvjesno da će Željko Komšić, lider DF-a, na kraju odustati od kandidature koju je najavio, s obzirom na to da ne može obezbijediti podršku SDP-a za tu funkciju, tvrde Nezavisne.

Podsjećamo, Cvijanović je bila kandidat SNSD-a na prošlim izborima 2014. za člana Predsjedništva BiH, kada ju je pobijedio kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić.
Fokus

Back to top button