Schwarz-Schilling: Bosance smo ostavili na cjedilu…

Christian Schwarz-Schilling / Vijesti.ba

Njemački radio “Deutschlandfunk” je na svojoj internet-stranici objavio opširan intervju s Christian Schwarz-Schillingom, bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, u kojem je, između ostalog, govorio o i našoj zemlji, prenosi Deutsche Welle.
Prisjećajući se početka sukoba na Balkanu, Schwarz-Schilling je rekao:

– Raspad Jugoslavije u početku nije imao nikakve veze s nama. To je bilo unutrašnje političko pitanje na Balkanu. No, Milošević je komunističku zamijenio etničkom ideologijom i rekao da svaki dio zemlje gdje žive Srbi treba postati srpski. Svi mi smo mislili da on to ne misli ozbiljno, ali je ustvari mislio vrlo ozbiljno. Mi tada nismo ništa uradili, iako smo na svojoj strani imali najjaču alijansu na svijetu – NATO.

Na novinarsko pitanje o perspektivama za pristup zemalja nastalih raspadom Jugoslavije u članstvo Evropske unije, on je, između ostalog, odgovorio:

– One su daleko od toga. Tu se uopće ne može govoriti o vladavini prava. To je čisto politička stvar, i ta čisto politička stvar neće uspjeti, jer se zasniva na lažnim pretpostavkama. Morate pretpostaviti šta to psihološki znači za sve te ljude. Bosance smo ostavili na cjedilu, nismo ih zaštitili, niti smo im dali oružje da se sami brane. Potom su oni dobili Dejton. Time su oni koji su bili napadnuti i oni koje su namjeravali osvojiti sada posljednji u redu za ulazak u EU.

(Vijesti.ba)