ČEKA LI BALKAN NEŠTO STRAŠNIJE OD SNIJEGA I HLADNOĆE: Da li nam prijeti nova kataklizma već za 10-ak dana?

Za samo desetak dana temperature će iz dubokog minusa skočiti u debeli plus, a razlika od nevjerovatnih 30 stepeni, osim do ozbiljnih zdravstvenih problema, mogla bi da dovede i do – poplava.

Svi se i dalje sjećamo stravičnih slika iz maja 2014. godine, kada su poplave uništile veliki broj domova i opustošile gradove kroz koje su protutnjale. Zato nam se danas ledi krv u žilama i na samu pomisao da tako nešto može da se ponovi.

A kako stvari stoje, ako se obistine predviđanja meteorologa, sličan scenario je i te kako moguć. Na to su upozorili i meteorolozi Akjuvedera istakavši da će zbog otapanje velikih količina snijega sa Alpa cijeli Balkan biti u riziku od izlivanja rijeka i pojave klizišta.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je ovih dana napadalo mnogo snijega, posebno na planinama, a da se već od petka očekuje nagli porast temperature do 15 stepeni koji će dovesti do brzog topljenja snježnog prekrivača.

– Kako temperatura od petka bude rasla, snijeg će prelaziti u kišu. A mnogo je snijega na planinama, ne samo kod nas nego i u Hrvatskoj, na Alpima, u Sloveniji. Topljenje snijega dovešće do rasta rijeka, a kiša će dodatno uticati na veći nivo vode – kaže Đurić.

On objašnjava da u narednim danima ne treba da brinemo, ali da definitvino treba biti na oprezu.

– Ako sve krene naglo da se topi, manjih poplava će biti sigurno, a najugoroženiji će biti brdsko planinski potoci. Sa druge strane, ako topljenje krene od Alpa, podići će se i nivo velikih rijeka, što bi moglo da dovede i do ozbiljnijih izlivanja – objašnjava sagovornik.

(Telegraf.rs)

Back to top button