Prevarant ili invalid: Zbog 300.000 franaka Bosanac podigao Švicarsku na noge

Više od 20 godina, rođeni Bosanac nastanjen u Švicarskoj, radio je kao stolar u Baselu.

Prije dvije decenije na poslu je doživio nesreću koja ga je učinila 50-postotnim invalidom, da bi mu se zdravstveno stanje toliko pogoršalo da je 2000. proglašen 100-postotnim invalidom. Isprva to niko nije osporavao.

Bosanac sa švicarskim pasošem od 2006. je zatražio pomoć socijalne službe.Objasnio je da mu je potrebna pomoć da se obuče, da ne može voziti automobil, da nije u stanju hodati više od 15 minuta, čak da je nesposoban održavati svakodnevnu ličnu higijenu.

Također, požalio se da ga je teško zdravstveno stanje uvuklo u suicidalnu depresiju. Na revizijama je stalno govorio o pogoršanju svog zdravstvenog stanja.

Međutin, klupko se počelo odmotavati 2010. godine kada je poreska uprava optužila Bosanca za izbjegavanje plaćanja poreza jer su otkrili da na njegov račun “liježu” honorari. Svoje dokaze Poreska uprava poslijedila je Odjeljenju za ekonomske poslove i rad čija je Socijalna služba pokrenula istragu protiv Bosanca.

Angažirani su istražitelji koji su snimili Bosanca u aktivnostima kao što su vrtlarstvo, vožnja automobila, igranje fudbala, prenošenje namještaja, čak i rad na gradilištu u Hrvatskoj.

Sada se svi ovi dokumenti nastoje upotrijebiti kao dokazni materijal u procesu protiv Bosanca koji je optužen da je nezakonito primio 300.000 franaka (više od 500.000 KM) švicarskih poreskih obveznika.

Međutim, advokat optuženog Bosanca kaže da su svi dokazi neprihvatljivi jer su pribavljeni nezakonito.

Slučaj Bosanca iz Basela postao je puno više od pukog dokazivanja prevare, jer se postavilo pitanje da li je zakonito špijuniranje građana. Europski sud za ljudska prava 2016. je presudio da Švicarskoj nedostaje odgovarajući zakon o ovakvim vidovima istrage u slučaju sumnji na prevaru.

Državno vijeće u međuvremenu je usvojilo zakon kojim se opravdava nadgledanje navodnih prevaranta iz oblasti socijalne zaštite, no problem je što se slučaj “špijuniranja” Bosanca desio u periodu od 2010. do 2013. godine. Presuda u predmetu Basel očekuje se ovih dana.

(Izvor: Radiosarajevo)

Back to top button