VIDEO Francuski oficir Guillaume Ancel: „Pustili smo Srbe 1995. da napadaju Sarajevo koliko god žele“

Oficir Guillaume Ancel u svojoj knjizi “Ledeni vjetar iznad Sarajeva” prvi put javno svjedoči o dvosmislenosti i pristranosti francuske politike tokom rata u Bosni i Hercegovini.

On je sinoć gostujući u emisiji na N1 rekao da je 1995. godine došao u Sarajevo kako bi spriječio granatiranje Sarajeva, ali da je Francuska spriječila djelovanje njegove jedinice, iako je svijetu poslana posve drugačija slika.

Ancel je rekao da je u Sarajevo stigao u januaru 1995. godine, kao oficir u francuskim snagama, i bio je na čelu tima za suzbijanje zračnih napada.

Rekao je da je UN ranije postigao neku vrstu sporazuma koji bi značio da oko Sarajeva više ne bude teške artiljerije, a njegov tim je imao zadatak pronaći to oružje i uništiti ga ako nije pod kontrolom UN-a.

„Kada sam došao u Sarajevo, stanovnici u gradu su već tri godine bili pod opsadom i svakodnevnim granatiranjem od strane Srba“, podsjeća Ancel-

Dodaje da su bez obzira na sporazum UN-a srpske snage i dalje svaki dan granatirale Sarajevo. On je rekao da je njegovom timu bilo spriječeno da uništi to oružje, iako su imali mogućnost da to urade.

„Više od sto puta smo pronašli teško oružje koje puca po Sarajevu, bili smo blizu da ga odmah spriječimo i uništimo, više od sto puta se letjelica spustila, meta je bila naciljana, a onda smo bili zaustavljeni u posljednjoj minuti.“

Na pitanje ko je zaustavljao te zračne napade, Ancel je rekao da su to bile naredbe u lancu komande, a poticale su iz UN-ovih snaga.

„U početku sam mislio da je problem u koordinaciji. Ali, onda smo shvatili da je to bila prva politika iz Francuske. U to vrijeme Francuska je imala glavnu ulogu u komandnom lancu UN-a. Naredba je stizala od francuskih zvaničnika, jer ovo nije bilo pitanje o kojem vojska može odlučivati. Nipošto nismo smjeli djelovati protiv srpskih napadača. Misija je postala glupost. Došli smo da zaštitimo grad Sarajevo. Agresori su bili Srbi. A onda nam je to bili zabranjeno“, rekao je Ancel.

„Misija je cijelom svijetu bila prezentirana onako kako to ona nije bila. Rekli smo da smo došli iz humanitranih razloga da zaštitimo grad Sarajevo koji je pod opsadom, a u stvari smo produžili opsadu tako što nismo spriječili srpske napade. Pustili smo ih da napadaju bez ikakvih problema“, dodao je Ancel, ističući da to nije bilo samo besmisleno, već i kriminalno.

„Pustili smo Srbe da napadaju grad koliko god žele, i to na očigled nas“, rekao je.

Ancel podsjeća da su Srbi počeli napadati i njih, nakon čega je izgubio 18 svojih kolega, ali nije imao načina da uzvrati paljbu i zaštiti svoje ljude.

(Bportal.ba/N1)

Back to top button