BiH danas u svojim rukama drži evropski put, možemo sustići susjede

Dragan Čović / Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić uručili su danas predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru odgovore na Upitnik za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Svečanoj ceremoniji u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovale su brojne zvanice iz političkog života naše države, prenose Vijesti.ba.-
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović poželio je dobrodošlicu evropskim zvaničnicima, predsjedniku Junkeru, te zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije. On je podsjetio da je odgovaranje na Upitnik bilo zahtjevan posao, koji je trajao 14 mjeseci, zbog procedura djelovanja u BiH, prije svega zbog definisanja mehanizma koordinacije. Čović je izrazio uvjerenje da je evropski put usaglašeni put svih nivoa vlasti u BiH.

Loading ad
“Usaglašavanjem odgovora na Upitnik dokazali smo da nedvosmisleno radimo na putu ka EU”, poručio je Čović, nakon svečanog čina predaje odgovora na Upitnik.

Posebnu zahvalnost izrazio je Junkeru zbgo prijateljskih savjeta i podrške bh. putu ka EU.

“BiH danas drži svoj evropski put u rukama. Uvjeren sam da možmo sustići naše susjede, a to prvenstveno zavisi od nas, domaćih političkih zvaničnika”, istakao je Čović, prenose Vijesti.ba.

On je izrazio nadu da ni aktuelna klima uoči izbora u BiH neće zaustaviti aktivnosti na evropskom putu, već da će današnji čin biti motiv za brži put ka inbtegracijama.

“Svjesni smo procedura koje moramo ispoštovati na tom putu. Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti nego ubrzati sve ono što je u evropskoj agendi za dobijanje kandidatskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno “, naglasio je Čović.

Podsjetivši da su mnogi sugerisali da je BiH prerano i nespremno predala zahtjev za članstvo, konstatovao je da je današnja predaja odgovora na Upitnik ohrabrujući element za vlasti i opoziciju u BiH. Čović je siguran da BiH danas može napraviti novu agendu kako bi sustigla susjede u dinamici približavanja EU.

Takođe, predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da se nada da će zahvaljujući izmjenama izbornog zakonodavstva BiH kojima će biti osigurana konstitutivnost naroda izvještaj Evropske komisije o BiH biti pozitivan.

On je napomenuo da će u narednom periodu biti održan trilateralni sastanak na predsjedničkom nivou između BiH, Srbije i Hrvatske na kojem će se razgovarati o otvorenim problemima, prvenstveno o rješavanju graničnih sporova, podsjetivši da je to jedan od uslova EU.

(Vijesti.ba)

Back to top button