DA LI SE HIDŽAMOM MOŽE LIJEČITI GLAVOBOLJA?

Da li se hidžamom može liječiti glavobolja?

Ovaj način liječenja poznat je iz Poslanikove, ‘alejhisselam, medicine. Mnogobrojni su hadisi kojima nas Muhammed, ‘alejhisselam, podstiče na ovaj način liječenja, a između ostalog je i onaj, koji bilježi Buharija (br.5696), a u kojem je rečeno:“Najbolje čime se liječite je hidžama.“

Piše: Fatima Jašarević

Šta je glavobolja?

Glavobolja predstavlja bolove u predjelu glave ili vrata. Ova vrsta bola se razlikuje po intenzitetu, trajanju i predjelu koji obuhvata. Postoji glavna podjela glavobolje na primarnu i seknundarnu. Primarna je načešća vrsta glavobolje i vrlo čest tip ove glavobolje je migrena. Simtpomi migrenske glavobolje su bol u jednoj polovici glave, pulsirajući bol, povraćanje i smetnje sa vidom. Sekundarana glavobolja je uzrokovana bolešću ili oštećenjem u dijelu glave ili vrata. Najčešći uzroci su krvarenje, upala, groznica, visok pritisak u predjelu glave i vrata i tromboza.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, glavobolja je jedan od najčešćih problema nervnog sistema. Procjenjuje se da je 47% populacije odraslih ljudi imalo glavobolju barem jednom u (prošloj) godini. Glavobolja je povezana sa ličnim bolom, oštećenjem kvaitete života i finasijskim troškom. Dugoročno suočavanje sa glavoboljom može biti uzrokom nastanka drugih bolesti. Na primjer, depresija je tri puta češća kod osoba oboljelih od migrene nego u zdravih pojedinaca. (1)

Radi izbjegavanja bola, mnogi koriste medicinske lijekove koji vrlo često nemaju značajnog efekta, ali zato imaju kontraindikacije. Tablete protiv bolova ne liječe bolest. Liječenje podrazumijeva tretman koji nakon određenog perioda treba da dovede osobu do poboljšanog zdravstvenog stanja. Postoji mnogo prirodnih načina liječenja koja su nam možda poznata, a možda i ne, obzirom da su često zaboravljena u današenjem vremenu brzog načina života, tehnologije, farmacenutskih proizvoda itd. Jedan od prirodnih načina liječenja glavobolje je hidžama.

Šta je hidžama?

Hidžama predstavlja jednu od najstarijih dokumentovanih medicinskih tehnika. Zabilježeno je i da je ova tehnika korištena u staroj Makedoniji 3300 godina prije nove ere, te postoje verifikovani dokumenti korištenja ove tehnike i u nekoliko drugih ranih kultura. Hidžama se danas slabo koristi, a u zapadnom svijetu je rijetko poznata. Najčešće se primjenjuje u Istočnoj Aziji i Srednjem Istoku.

Ovaj način liječenja poznat je iz Poslanikove, alejhis- selam, medicine. Mnogobrojni su hadisi kojima nas Muhammed, alejhis-selam, podstiče na ovaj način liječenja, a između ostalog je i onaj, koji bilježi Buharija (br.5696), a u kojem je rečeno: “Najbolje čime se liječite je hidžama.”

Dvije vrste tehnike hidžame su pristune danas: suha i vlažna hidžama. Suha hidžama podrazumijeva korištenje posude (čaše) za usisavanje lokalnog tkiva pomoću vakuma. Vlažna hidžama znači isto, s tim što se vrši reckanje i puštanje krvi. Kako su u zadnje vrijeme postale popularne alternativne vrste liječenja, tako je, iako nedovoljno, urađeno više istraživanja koja se odnose na liječenje glavobolje tehnikom hidžame. Rezultati nekih od istraživanja liječenja glavbolje hidžamom su u nastavku teksta.(2)

Istraživanja jedno od objavljenih naučnih istraživana o spomenutoj tehnici pojavilo se 2008. godine u američkom časopisu kineske medicine. Cilj istraživanja bio je da se sazna efikasnost (vlažne) hidžame u liječenju tenzijske glavobolje i migrene. U istraživanju je bilo uključeno 70 pacijenata sa tenzijskom glavoboljom, gdje je bio jednak broj muškaraca i žena.

Pacijentima je propisana terapija koja se sastojala od serije od tri puštanja krvi (hidžame) u vremenskim intervalima od dvije sedmice između svakog puštanja krvi. Pacijenti su ispitani prije i nakon tretmana i zabilježeno je da je 66% njih imalo smanjenu jačinu glaj vobolje. Isto tako, pacijenti su nakon tretmana imali za 12,6 dana manje glavobolju u odnosu na broj dana u mjesecu. Također, istraživački tim, koji je radio ovaj projekat, je iznio kako je ovo istraživanje uveliko donij jelo koristi ovim pacijentima za njihoj vo zdravstveno stanje.(2)

Sijedeće istraživanje koje ovdje navodimo objavljeno je u Časopisu tradicionalne kineske medicine 1999. godine. Pacijenti, uključeni u ovaj projekat, bili su starosne dobi od 18 do 55 godina koji su imali simptome migrene najmanje 6 mjeseci ili više, u najdužem periodu od 25 godina. Od svih pacijenata 71 je bilo sa glavoboljom vaskularne prirode, 17 glavoboljom uzrokovanom upalom sinusa, a 12 je bilo sa terminalnom neuralgijom.

Nakon tretmana akupunture, a zatim puštanja krvi, tj. hidžame, urađene su analize postignutih rezultata. Poslije već jednog ili do tri navedena tretmana 57 pacijenata nije imalo glavobolju tri mjeseca, dok se stanje kod njih 26 znatno poboljšalo poslije hidžame. Ovo istraživanje je pokazalo da je liječenje glavobolje hidžamom vrlo efikasno.(3)

Sljedeće naučno istraživanje koje navodimo, objavljeno je 2010. godine u Časopisu svjetske porodične medij cine. Cilj ovog istraživanja bio je da se procijeni efekat puštanja krvi, tj. hidžame, na liječenje hronične glavobolje i hroničnog bola u leđima. 37 pacijenata je bilo uključeno u ovaj projekat. Nakon evaluacije prije i poslije samo jednog tretmana hidžame rezultati su pokazali značajno smanjenje jačine bola kod pacijenata. Ovo istraživanje je pokazalo efikasnost hidžame u liječenju naročito hroničnog bola.(4)

Način djelovanja hidžame na glavobolju Kako nema dovoljno naučnih radova koji se odnose na tretman hidžame, tako nema ni detaljnih dokazanih objašenjenja na koji način djeluje hidžama na bolesnika i kako se postiže smanjenje ili nestanak glavobolje. Zato je tim naučnika koji je radio na jednom od gore navedenih istraživanja(2) dao pretpostavke u vezi pozitivnog djelovanja hidžame.

Vrlo je vjerovatno da se procesom hidžame utiče na funkcioniranje: nervnog, krvnog i imunog sistema. U nervnom sistemu, izgleda da je glavno djelovanje regulacija neurotransmitera i hormona. Štaviše, izgledan da hidžama ima utjecaj na negativni naboj nervnih ćelija.

U krvnom sistemu moguće je da hidžama utiče na dva načina:

reguliranje zgrušavanja i antikoagulacije sistema, i smanjenje hematokrita (procenat crvenih krvnih ćelija u krvi), a zatim
povećavanje protoka krvi i povećanje oksigenacije organa.
U imunom sistemu je vjerovatno da se uspjeh hidžamom postiže preko tri načina:

iritacijom imunog sistema proizvođenjem lokalne vještačke upale, a zatim aktivacijom komplementarnog sistema i povećanjem imunih proizvoda;
uticaj timusa i
kontrola protoka limfe i povećan protok limfe u limfnim žlijezdama.
Zaključak

Pored skromnih informacija iz svijeta nauke o efikasnosti tretmana hidžamom kod liječenja glavobolje, nama kao vjernicima dovoljnu vjeru u izliječenje glavobolje, a svakako i drugih bolesti, uz Allahovu pomoć, su upute Resulullaha, sallalahu alejhi ve sellem. Spominjanje medicinskih dokaza nas samo podsjeća na ono što smo već saznali, i povećava našu vjeru u istinitost onoga s čime je došao Allahov Poslanik, alejhis-selam. Time što slijedimo Muhammeda, alejhis-selam, čak i u načinu liječenja imamo ne samo ovosvjetsko dobro (izliječenje), nego i ahiretsku nagradu, inšallah.

Korišteni izvori: 1. World Health Organization- Headache disorders- Fact sheet N°277 October 2012

Ahmadi A, Schwebel DC, Rezaei M., The efficacy of wet-cupping in the treatment of tension and migraine headache. Am J Chin Med.2008;36(1):37-44.
Duo, X. 100 cases of intractable migraine treated by acupuncture and cupping. J. Tradit. Chin., J. Tradit. Chin. Med. 19: 205–206 1999
Mohamed M. Reslan Hssanien, Mansoura Fawaz S., Abbas F. Ahmed, Samar Al Emadi, Mohammed Hammoudeh , Effect of cupping therapy in treating chronic headache and chronic back pain at Al heijamah clinic HMC, World Family Medicine Journal, April 2010 – Volume
8, Issue 3

(akos.ba/saff.ba)

Back to top button