Juncker: Napravljen je odličan posao, BiH i EU od sada idu zajedno

Jean-Claude Juncker / Vijesti.ba

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je prilikom svog obraćanja na svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH upriličenom povodom predaje Upitnika da je ovo važan dan za Bosnu i Hercegovinu, te da će BiH i EU od sada ići zajedno.
Juncker je rekao da su danas dobijeni odgovori na Upitnik, te rekao da želi iskazati priznanje svima onima koji su bili uključeni u ovaj proces.

“Odgovoriti na tri hiljade pitanja u vrlo kratkom roku je odlično obavljen posao.Veliki broj državnih službenika radio je na tom poslu. Impresioniran sam kvalitetom urađenog posla. Vidjeli ste sada kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika i spremi ste na buduće faze – kazao je Juncker“, rekao je Juncker prenose Vijesti.ba.

Ipak posebno je naglasio da je suština odgovora važnija od datuma te stoga danas nije mogao reći koji je to datum kada će BiH biti zemlja kandidat, ali je najavio da će odgovori biti analizirani te će utvrditi da li su potrebna dodatna pitanja.

– Ići ćemo korak po korak. Srž je važnija od datuma i treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Ovo je bio ozbiljan posao i mi ćemo i dalje biti prijateljski nastrojeni – zaključio je Juncker.

Današnjem činu trebala je prisustvovati i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, ali zbog vremenskih uvjeta nije mogla sletjeti u Sarajevo iz Brisela.

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

U procesu odgovaranja na Upitnik učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a komesar Hahn uručio ga je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Zvizdiću.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

(Vijesti.ba)

Back to top button