Izetbegović u Mostaru: Moramo se odužiti ljudima koji su odbranili ovu zemlju

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je danas u Mostaru prilikom svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH kazao da se pitanje boraca i branitelja mora riješiti, ali da se ne može dozvoliti blokada života u zemlji.

– Mi se moramo odužiti ljudima koji su odbranili ovu zemlju. Nijedan borac, ni jedan branilac BiH se ne smije naći u situaciji da dočeka starost i slabost da nema od čega da živi. To je naša obaveza i mi ćemo je ispuniti. Moraju imati primanja kad dođu u te godine – kazao je Izetbegović komentirajući proteste boraca i blokade saobraćajnica širom zemlje.

Poručio je da u BiH, ipak, mora biti reda i zakona.

– Ne može se mimo zakona blokirati život i dalje se degradirati situacija u zemlji. Ne mogu se i neće se blokirati magistralne ceste – rekao je Izetbegović.

Podsjetivši da je privreda BiH pod velikim teretom, ističe da se za podršku borcima koji zaslužuju, do sada, nakon rata izdvojilo više od 11 milijardi KM, te da Federacija izdvaja 670 miliona KM što je više nego trostruko od RS-a.

– Sve ima neke svoje granice. Ne možemo ugroziti penzione fondove, ne možemo ugroziti budžete, zna se koliko privreda može. Ali napravit ćemo i preko toga naravno napore i nijedan branilac BiH neće se naći u bezizlaznoj situaciji kada ostari – poručio je Izetbegović.

(Bportal.ba/Anadolija)

Back to top button