U Srebrenici i Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Intoniranjem državne himne i polaganjem cvijeće danas je u Memorijalnom centru Potočari i u šehidskom mezarju “Veljaci” u Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti BiH.
https://www.facebook.com/mzkonjevicpolje/videos/1521889987933490/
Cvijeće na spomen-obilježja položili su: potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića njegov savjetnik Dževad Mahmutović, bošnjački predstavnici lokalne vlasti općina Srebrenica i Bratunac, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici 28. divizije Armije RBiH, Samostalnog sindikata PPDIVUT-a BiH, predstavnice Udruženja majke Srebrenice, te mnoge druge delegacije i mnogobrojni građani.
https://www.facebook.com/mzkonjevicpolje/videos/1521909767931512/
Prisutnima se obratio direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović i zahvalio svima koji su došli i ujedno čestitao Dan nezavisnosti BiH.

“Danas smo se skupili u Potočarima na mjestu gdje je 1995.godine započeo najveći genocid u novijoj svjetskoj historiji. Na ovom mjestu godinama obilježavamo Dan nezavisnosti BiH, jedine naše domovine”, rekao je Smajlović.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović u izjavi za Fenu rekla je da preživjele žrtve rata žele da budu poštovane.

“Ovo je danas plač i tuga, a i sjećanje na žrtve. Mi želimo suživot i da država ugleda svjetlost dana i bolju budućnost za sve”, kazala je Begovićeva.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković uputio je čestitku svim građanima BiH povodom Dana nezavisnosti BiH.

“U svakom dijelu BiH se obilježava Dan nezavisnosti BiH bez obzira što neko pokušava da ospori obilježavanje. Mi vjerujemo u BiH koja neće biti ni bošnjačka, srpska, ni hrvatska, već država svih naroda. Naša država može opstati samo kao država svih naroda”, istakao je Tabaković.
[Best_Wordpress_Gallery id=”96” gal_title=”1.mart”]

Organizator obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH u Brtauncu je Bosanska zajednica kultura “Preporod” i Islamska zajednica Bratunac.

“1. mart obilježavamo u Bratuncu već deset godina i nastavit ćemo u kontinunitetu. Mi smo narod koji drži do svojih tekovina”, kazao je Feni Elvir Hodžić, predsjednik Bošnjačke zajednice kuluture “Preporod”.

U Kulturnom centru u Srebrenici povodom 1. marta, Dana nezavisnosti danas u 15.00 sati će biti održana akademija.
Infosvijet/Klix

Back to top button