Dodik: Želimo deset mandata u Parlamentu BiH

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da, u okviru tzv. patriotskog bloka stranaka iz RS, žele dogovoriti jednu listu za Parlament BiH kako bi osvojili deset mandata.

– U tom pogledu, sa stanovništa odlučivanja, u BiH ne bi bili zavisni od volje Sarajeva, već bi imali svoju – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da će SNSD imati svog kandidata za entitetskog predsjednika te najavio skori sastanak s koalicionim partnerima.

I danas nije želio govoriti o tome ko će biti taj kandidat.

– Naravno da je potrebno da se usaglasimo i dogovorimo s koaliconim partnerima. U okviru ‘patriotskog bloka’, koji će okupiti sve političke partije koje se bore za RS, naspram ‘bosanskog bloka’, koji čine SDS, PDP i NDP, pravit ćemo dogovor u vezi sa zajedničkim kandidatom – rekao je on.

Tvrdi da je zadovoljan efektima lobiranja u svijetu, bez obzira na to što je na “crnoj listi” SAD.

– Smatrali smo da trebamo raditi ono što rade i druge zemlje i kompanije. Mislim da je svakome jasno, ko hoće da vidi, da je u najgorim vremenima za RS, kada je ovdje bilo veoma snažno američko prisustvo i odlučivalo o nekim stvarima, RS neočekivano iskliznula kao stalni objekt revidiranja njenih nadležnosti. To je zaustavljeno, kao i rigidno ponašanje visokih predstavnika i zasluga za to je dijelom i na lobistima – ustvrdio je on.

Dodik je kritizirao stanje u diplomatsko-konzularnoj (DKP) mreži BiH.

Autor: Fena

Back to top button