Zloupotreba protesta: “Borac”, ‘95 godište, poziva – “Hajmo da se grupišemo”

Tokom boračkih protesta u proteklih nekoliko dana policija je prikupila i operativne podatke o osobama za koje se sumnja da su namjeravali izazvati incidente, odnosno zabilježeno je prisustvo osoba sklonih incidentima.

Osim toga, registrirano je i prisustvo osoba koje bi mogle biti “sigurnosno zanimljive”, a koje na društvenim mrežama ispoljavaju sklonost ka posjedovanju oružja.

Među takvima su i neki mlađe životne dobi poput Mehmeda Mešalića iz Srebrenika rođenog 1995. godine. On je, između ostalog, proteklih dana boravio na petlji Šićki Brod kod Tuzle. Pokazuju to i snimci na Facebook profilu “Mešaljić Sam Ja”, na kojem je i danas nakon deblokate Šićkog Broda pozivao na ponovno okupljanje i blokiranje saobraćajnice. U više navrata je snimao jednog od demobilisanih boraca s kojim je u pratnji.

Na svom Facebook profilu, ranijih mjeseci, u više navrata objavljivao je fotografije na kojima drži oružje.

Petlja Šićki Brod jutros rano je deblokirana. Nekoliko sati kasnije bilo je pokušaja ponovne blokade, ali je policija spriječila manju grupu demonstranata da to ponovo učini.

Podsjećamo da u protekla dva-tri dana u većini slučajeva nekim novinarskim ekipama gotovo da nije bilo dozvoljeno snimanje i uzimanje izjava od demonstranata, dok su neki pak imali slobodan pristup svim zbivanjima. Ekipa BHRT-a je čak i napadnuta u nastojanjima da izvještava sa protesta. S druge strane, veća grupa demonstranata sve vrijeme je održavala bliske kontakte sa članovima pojedinih političkih stranaka koji su ih redovno posjećivali.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button