HDZ optužio prvog predsjednika BiH: Alija je kriv što je omogućena konstitutivnost svih u oba entiteta

Tribina pod nazivom “Izmjene izbornog zakona i posljedice po BiH” održana je u subotu navečer u Mostaru, u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Gradskog odbora (GO) Mladeži HDZ-a BiH Mostar.

Predsjedavajući Doma naroda državnog Parlamenta Bariša Čolak govorio je o problemima položaja Hrvata u BiH koji sežu, kako je kazao, još od apelacije Ustavnom sudu Alije Izetbegovića, koja se ticala konstitutivnosti naroda u BiH, a nakon koje su uslijedile intervencije međunarodne zajednice što je rezultiralo izmjenama Ustava FBiH i RS.

– Presuda Ustavnog suda uvela je konstitutivnost svih naroda na području oba entiteta, a potom su uslijedili i Berryjevi amandmani na način izbora u Dom naroda FBiH što je omogućilo političke projekte kao što su Alijansa za promjene i Platforma, kojima su prava Hrvata na izbor svojih predstavnika do kraja ugrožena – kazao je Čolak.

Prema njegovim riječima, na Ustav BiH doneseno više od 100 amandmana, od kojih je tek dvadesetak doneseno nakon dogovora hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, dok je ostale nametnula međunarodna zajednica.

Kada su u pitanju aktuelni pregovori oko provedbe presuda Ustavnog suda, Čolak je naveo kako je jasno da se Bošnjaci ne žele odreći luksuza da drugima biraju predstavnike.

Bošnjačke stranke praktično negiraju presude Ustavnog suda uvodeći time BiH u najveću ustavnu krizu do sada, kazao je Čolak.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto je kazala kako je izmjena Izbornog zakona BiH najvažnija tema u državi jer nije riječ samo o Hrvatima u BiH nego opstojnosti BiH kao države.

Dok se god na zajedničkoj listi nalaze kandidati za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bošnjaci će nastojati izabrati ga u ime Hrvata, što je samo po sebi diskriminirajuće, istakla je Krišto navodeći kako se kao jedno od rješenja nameće formiranje dvije izborne jedinice u FBiH, što bi otklonilo mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike.

Sekretar Glavnog vijeća HNS-a i član pregovaračkog tima za Mostar Josip Merdžo govorio je o presudi Ustavnog suda koja je poništila sporne članove izbornih pravila za Grad Mostar te napomenuo kako su u grupi za izradu Statuta Grada Mostara 2004. godine učestvovali i Željko Komšić, i sadašnji predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman, navodi se u današnjem saopćenju GO Mladeži HDZ-a BiH Mostar.

Izvor: Fena

Back to top button