“Figo je kukavica koja nas je izdala, Neymarov odlazak u Real bi bio druga stvar”

Bivši predsjednik Barce i dalje pamti izdaju Portugalca

Neymar je po svemu sudeći završio sezonu nakon teške povrede protiv Marseillea prije nekoliko dana. A kako su još uvijek aktuelne špekulacije da bi on na ljeto mogao preći u Real Madrid, možda je susret protiv Marseillea bio Neymarov zadnji u dresu PSG-a.

Ipak, kada se govori o Neymarovom potencijalnom transferu u Real radi se isključivo o glasinama i medijskim nagađanjima, dok konkretnih “dokaza” i dalje nema.

Navodno je Neymar već neko vrijeme nesretan u PSG-u i sve frustriraniji zbog nedostatka konkurencije u francuskoj Ligue 1, te bi samo godinu dana nakon dolaska iz Barcelone mogao napustiti Park prinčeva.

Bio bi to dakle jedan od rijetkih slučajeva da nekadašnji fudbaler Barce obuče dres Real Madrida, te bi ovakav transfer sigurno izazvao dosta kontroverzi, iako se ne bi radilo o direktnom prelasku iz jednog u drugi klub.

S obzirom da se radi o igraču “velikog kalibra” mnogi su Neymarov potencijalni transfer u Real uporedili sa onime legendarnog Portugalca Luisa Figa.

Naime, Figu navijači Barce nikada nisu oprostili što je 2000. godine u jednom od najkontroverznijih transfera svih vremena napustio Nou Camp i otišao put Santiago Bernabeua.

Ipak, bivši predsjednik Barce Joan Gaspart smatra da se slučajevi Neymara i Figa ne mogu porediti.

“Neymarov potencijalni transfer u Real se ne može porediti sa Figovim… Figo nas je napustio izdajnički i nije nam ostavio vremena da obnovimo ekipu. On je kukavica koja nas je izdala… Neymar je otišao zbog novca i tačka”, jasan je bio Gaspart u razgovoru za špansku Marcu.

Inače, Gaspart je obnašao funkciju predsjednika od jula 2000. do februara 2003. godine, a njegov mandat na čelu katalonskog kluba je počeo upravo u vrijeme kada je Figo i zvanično postajao fudbaler ljutih neprijatelja, Real Madrida.

Figa gađali svinjskom glavom, a Campbell je zauvijek – Juda

Navijače posebno bole prelasci najboljih igrača, kojima su se divili i čije su postere vješali po sobama. Iako je Portugalac, Barcelonini “boixosi” prigrlili su Luisa Figa kao Katalonca i nisu mu oprostili prelazak u Real Madrid 2000, unatoč odšteti od 60,000.000 eura. Najzanimljivije od svega je to što su Figa najviše izvrijeđali tek ujesen 2003, kad je kao “galactico” gostovao na Nou Campu. Gađali su ga svime i svačim, jer im je bio laka meta kao prvi izvođač kornera i slobodnih udaraca uz aut-crtu, a svijet je obišla slika bačene svinjske glave.

U Engleskoj tradicionalno navijači nemaju razumijevanja za transfere i menadžerske vizije. Najsvježiji je primjer Sola Campbella, kojeg su navijači Spursa prozvali Judom čim je 2001. dres Tottenhama zamijenio Arsenalovim. Campbell je dijete Tottenhama, prve nogometne korake u tom klubu napravio je zajedno s Beckhamom. Bio je stup obrane “pijetlova” i engleski reprezentativac te je njegov pristanak da pojača najvećeg suparnika iz sjevernog Londona izravno oslabio današnji klub Luke Modrića, što se vidi i po trofejima Arsenala i Tottenhama u 21. stoljeću.

U Italiji su najsvježiji primjeri Danca Polusena i Christiana Vierija. Protiv Polusenova prelaska iz Seville u Juventus navijači “zebri” su bili zato što je dotični na Euru 2004. isprovocirao kapetana Rome i Italije Francesca Tottija, koji je Polusena pljunuo i zaradio tri utakmice suspenzije, a da talijanska osjetljivost na Skandinavce bude veća, pripomogao je i rezultat iz 3. kola, remi Švedska – Danska 2-2, koji je izbacio “azzurre” iz četvrtfinala.

Unatoč transparentima i porukama protiv, Poulsen je postao suigrač našeg Darija Kneževića, kao i Vieri Atalante, u koju se drugi put vratio. No, “ultrasi” su Bobu u Bergamu dočekali uvredljivim plakatima, dimnim bombama i prijetnjom fizičkim obračunom, i to samo zato što je prošle sezone, u dresu Fiorentine, slavio pogodak svom bivšem klubu. Vieri se brani da nije razmišljao da zabija baš Atalanti, nego da je slavio jer mu je to bio prvi gol u ljubičastom dresu, i to nakon tri mjeseca posta.

Povijest pamti i slučaj Giuseppea Meazze, koji je odmalena navijao za Milan, ali su ga tamo odbili pa je potpisao za Inter i u “nerazzurrima” stekao svjetsku slavu. Tek 1940. mu se ostvarila dječačka želja, prešao je u Milan, ali u dvije sezone nije bio ni izbliza tako uspješan, čak se 1943. obreo u Juventusu. Ipak, gradski stadion na San Siru danas nosi njegovo ime i Meazza je postao simbol koji spaja ljute navijače Intera i Milana.

I jedan naš nogometaš, Dario Šimić, prešao je iz Intera u Milan, ali taj tarnsfer nije izazvao nikakve osjećaje “ultrasa”, za strance navijači shvaćaju da idu za boljom ponudom.

U Njemačkoj su najveći rivali Borussia Dortmund i Schalke 04, a buru je podigao kontroverzni vratar Jens Lehmann, rođen također u Ruhru, ali u obližnjem Essenu. Iako je karijeru počeo u Gelsenkirchenu i tamo proveo 10 sezona, nakon neuspješne epizode u Milanu vratio se u Bundesligu, ali u Dortmund, gdje ga nikad nisu prihvatili kao svojeg i čak su spriječili njegov povratak iz Arsenala ovo ljeto, pa je prešao u Stuttgart.

Nikola Lipovac / jutarnji.hr

Back to top button