Filmska likvidacija: Lider narko-kartela ubijen u bolnici (FOTO)

Lider narko-kartela Alfonso Contreras Espinoza ubijen je u bolnici u pokrajini Quintana Roo u Meksiku,

U saopćenju policije se navodi da je Espinoza ubijen u bolnici u gradu Cancunu u kojoj je bio hospitaliziran. Navodi se da su ga usmrtile četiri naoružane osobe koje su, uprkos čuvarima koji su čuvali pacijenta, uspjele ući u sobu u kojoj se nalazio.

U saopćenju policije se dodaje da je tom prilikom ubijena i njegova djevojka koja se nalazila pored njega u tom momentu. Inače, Espinoza je u julu prošle godine uhapšen zbog optužbi za nezakonito posjedovanje oružja, ali mu je sud dozvolio da se brani sa slobode zbog zdravstvenih problema.

Pretpostavlja se da su ga zbog rivalstva ubili članovi drugog narko-kartela iz pokrajine Jalisco.

U Meksiku godinama već bjesni rat između rivalskih narko-kartela koji se bore za regionalnu kontrolu s jedne strane, i snaga vlade Meksika s druge strane. Meksičke vlasti su tokom 1990-ih i ranih 2000-ih godine bile poprilično pasivne prema tom problemu.


Ipak, to se promijenilo 11. decembra 2006. godine, kada je tadašnji predsjednik Felipe Calderon odlučio da pokrene bespoštednu borbu protiv narko-kartela u toj zemlji.

Vlada Meksika je tada poručila kako je njen glavni cilj uništavanje moćnih narko-kartela, a ne trgovine drogom, što je ostavljeno zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

(Izvor: Anadolija)

Back to top button